Zdroj: Canva
Šišky pečené v rúre
Výborné šišky pečené v rúre namiesto vyprážania. Samotné cesto je trošku odlišné ale chuťovo rovnako dobré.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g polohrubá múka
- 300 ml mlieko
- 70 g cukor
- 30 g čerstvé droždie
- 50 g maslo
- 2 ks žĺtko
- 1⁄2 kl soľ
Na ozdobenie
- marhuľový džem
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Zo 100 ml mlieka, trochu cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme 15 minút pracovať.
Všetky suroviny spolu zmiešame aj s kváskom a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto je vykysnuté vtedy, keď zdvojnásobí svoj objem.
Cesto premiestnime na múkou posypanú pracovnú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku 1,5 - 2 cm.
Pomocou pohára vykrajujeme šišky.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryjeme kuchynskou utierkou. Na plechu ich necháme podkysnúť ešte 25 minút.
Šišky pečieme v predhriatej rúre na 190°C pokiaľ nezhnednú. Do stredu každej šišky urobíme prstom dierku, kde vložíme lyžičku džemu.
Po vybratí z rúry šišky prikryjeme ešte na 5 minút kuchynskou utierkou a potom ich posypeme práškovým cukrom.