Škoricové osie hniezda
Kysnuté škoricové osie hniezda alebo tiež slimáky, to je sladká závislosť.
Ingrediencie
Kvások
- 21⁄2 dcl mlieko
- 1 kus čerstvé droždie
- 1 polievková lyžica kryštálový cukor
Cesto
- 500 g múka
- 1 dl slnečnicový olej
- kryštálový cukor
- 1 bal vanilkový cukor
- škorica
- maslo
- 1 vajíčko na potretie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si kvások z teplého mlieka (nie horúceho), kocky droždia a lyžice cukru.
Do veľkej misy si dáme múku, pridáme kopcovitú lyžicu kryštálového cukru, balíček vanilkového cukru a olej. Poriadne suroviny premiešame a potom pridáme vykvasený kvások. Zo surovín vymiesime hladké cesto, ktoré necháme odpočívať na teplom mieste, aby vykyslo.
Keď nám cesto vykysne, vyklopíme ho na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenší plát. Cesto potrieme zmesou škorice, kryštálového cukru a zmäknutého masla. Cesto od kraja následne zrolujeme a nakrájame na rolády - slimáky.
Na plech s papierom na pečenie ukladáme slimáky. Dbáme na dostatočné medzierky medzi nimi, keďže ešte narastú. Vrch aj kraje slimákov / hniezd potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do predhriatej rúry na 190-200 stupňov piecť. Hotové by mali byť zhruba za 15-20 minút, rozvoňajú vždy celý dom.