Skvelé pagáče s plesňovým syrom
Pagáče sú hádam najobľúbenejšie slané pečivo v domácnostiach. Je na ne naozaj strašne veľa receptov, no predsa ich nikdy nie je dosť🙂 Tieto pagáčiky so syrom s modrou plesňou sú jednoducho úžasne chutné a miznú už z plechu ešte za tepla😉
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 500 g polohrubá múka
- 400 g jogurt biely 10%
- 100 ml olej
- 2 ks žĺtko
- 400 ml mlieko
- 42 g droždie
- 11⁄2 pl soľ
- 2 pl kryštálový cukor
- 10 g kypriaci prášok
Plnka
- 300 g syr s modrou plesňou
- 125 g maslo
Na podsypávanie pri vaľkaní
- škrob kukuričný
Na vrch
- 1 bielok
- ľubovoľné semienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Obe múky, soľ, cukor a prášok do pečiva premiešame najprv lyžicou. Následne pridáme olej, žĺtky, jogurt a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme pomerne mäkké a ešte dosť lepivé cesto. Poprášime ho múkou a krátko vymiesime do bochníka. Cesto necháme 1/2 hodinu kysnúť.
Na plnku si roztlačíme plesňový syr a zmiešame ho s rozpusteným maslom. Ak chcete, môžete plnku ešte osoliť, to záleží na vás🙂
Po uplynutí času cesto pomocou škrobu vyvaľkáme na veľký kruh a natrieme ho plnkou. Napokon cesto klasicky ako pri pagáčikoch poskladáme, jedine s tou výnimkou, že trochou plnky natrieme ešte cesto aj medzi skladaním🙂 Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj video. Nakoniec takto poskladané cesto necháme zakryté 30 minút kysnúť. Cesto sa prekladá len RAZ , nie 3x🙂
Po uplynutí času cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5 prsta a vykrajujeme pagáče ľubovoľnej veľkosti. Ja som vykrajovala pohárom, lebo som chcela väčšie pagáče🙂 Pri vykrajovaní si môžete namáčať vykrajovátko do trochy oleja, ľahšie a krajšie vykrojí. Pagáče ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme ich ešte takto 25 minút podkysnúť.
Podkysnuté pagáče natrieme bielkom a posypeme semienkami. Pečieme vo vopred zohriatej rúre na 190 °C cca 20 minút. Treba si to sledovať👍
Pagáče sú úžasne chutné a voňavé😍 Cesto ľahučké a zvonka jemne chrumkavé. Vrstvy cesta sa pekne oddeľujú aj napriek tomu, že bolo prekladané iba raz. Neváhajte vyskúšať tieto pagáčiky ak máte radi plesňový syr! U nás doma sú veľmi obľúbené🙂 Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube