Zdroj: Freepik
Sladká a pikantná marináda s chilli
Táto marináda so sladkým chilli dodáva dokonalú rovnováhu medzi sladkou a pikantnou chuťou, ktorá roztancuje vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie
- 1 pohár Sladká chilli omáčka
- 1⁄4 pohár ryžového octu
- 1⁄4 pohár ľahká sójová omáčka
- 1⁄4 pohár Med
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 1 polievková lyžica Mletý čerstvý zázvor
- Kôra z jednej limetky
- Šťava z jednej limetky
- 1 čajová lyžička sezamový olej
Najnovšie letáky
Postup
Začnite prípravou všetkých ingrediencií, čo nielen urýchli proces, ale aj zabezpečí, že na nič nezabudnete. Nezabudnite, že sladká chilli omáčka slúži ako základ marinády a vytvára hlavný chuťový profil, preto si vyberte takú, ktorú máte naozaj radi.
V stredne veľkom hrnci zmiešajte sladkú chilli omáčku, ryžový ocot, sójovú omáčku a med. Na miernom ohni tieto zložky neustále miešajte, kým sa nespoja, zvyčajne asi 3 - 4 minúty.
Kým sa zmes zohrieva, cesnak a zázvor nadrobno nakrájajte. Vďaka tomu sa dobre začlenia do marinády a účinnejšie uvoľnia svoju chuť.
Do hrnca pridajte pretlačený cesnak a zázvor a premiešajte. Nebojte sa pridať pár ďalších strúčikov cesnaku, ak ste jeho fanúšikom, len to zvýrazní chuť!
Potom do panvice pridajte limetkovú kôru, limetkovú šťavu a sezamový olej. Kôra z limetky skutočne zvýrazní citrusovú chuť oveľa intenzívnejšie ako samotná šťava a sezamový olej dodá marináde hĺbku a bohatosť.
Marinádu ešte 3-4 minúty dobre premiešavajte. Marináda zo sladkých chilli papričiek by sa už mala mierne zredukovať a zhustnúť. Znížte teplotu a nechajte ju ešte niekoľko minút variť za občasného miešania.
Po vychladnutí je marináda pripravená na použitie. Môžete ju tiež uchovávať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 10 dní. Nemajte obavy, ak marináda v chladničke trochu viac zhustne, po zahriatí sa opäť uvoľní.