Šľahačkové Eclairs
Nie sú tieto Eclairs jednoducho krásne? Vyskúšajte si ich doma aj vy, príprava je jednoduchá!
Ingrediencie
- 125 ml plnotučného mlieka
- 125 ml voda
- 110 g maslo
- štipka soli
- 1 čl kryštálový cukor
- 150 g hladká múka
- 4 stredne veľké vajíčka
- 4 smotany na šľahanie
- 200 g biela čokoláda
- červené potravinárske farbivo
- ozdôbky na dekoráciu ja som použil strieborné guličky
Najnovšie letáky
Postup
Do väčšieho hrnca pridáme mlieko, vodu, maslo, soľ a cukor a necháme to roztopiť na strednom plameni. Zamiešame vareškou a necháme zohriať dovtedy, kým neuvidíme prvé bublinky varu vychádzať na povrch. Vtedy pridáme preosiatu múku, odstavíme z ohňa a rýchlo vareškou miešame, kým sa nám nevyformuje cesto, ktoré sa nelepí na strany hrnca a je v tvare gule.
Vzniknutú guličku cesta dáme opäť na oheň a miešame ešte 1-2 minútky. Potom cesto premiestnime na väčšej misy a necháme vychladnúť aspoň 10 minút.
Do vychladnutého cesta zašľahávame elektrickým šľahačom následne vajíčka po jednom vajíčku. Po poslednom vajíčku ešte premiešame vareškou a hotové cesto vložíme do cukrárskeho vrecka s okrúhlym koncom.
Na plech s papierom na pečenie tvarujeme valce cesta dlhé približne 5-6 cm. Konce, ktoré trčia dohora uťapkáme prstom, ktorý sme si namočili do vody, aby sa nám cesto nelepilo na ruky. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme približne 18-22 minút, kým nie sú naše eclairs pekne dohneda upečené.
Upečené Eclairs rýchlo premiestnime vychladiť na mriežku a do každého Eclair spravíme zospodu 2 alebo 3 dierky, aby mala kam unikať para. Ak by sme to nespravili, Eclairs by po vychladení spľasli. Tieto dierky tiež použijeme neskôr na plnenie Eclairs.
Na plnenie budeme používať jednoduchú šľahačku vyšľahanú z 33% smotany s trochou práškového cukru.
Na polevu si zohrejeme v hrnci smotanu na šľahanie tak, aby bola veľmi horúca, ale zároveň nevrela. Horúcu smotanu prelejeme cez nadrobno nasekanú bielu čokoládu. Nakvapkáme pár kvapiek červenej potravinárskej formy, zamiešame a namáčame do nej naše Eclairs. Vrch Eclairs môžeme ozdobiť jedlými ozdôbkami podľa fantázie.