Šolet s klobáskami Kishke
Toto je tradičné židovské jedlo, ktoré sa varí v noci veľmi dlho a pomaly. Pripravuje sa na sabat.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g hovädzie mäso
- 2 ks dreňové kosti
- 500 g zemiak
- 2 ks stredne veľké cibule
- 250 g biela fazuľa
- 1 l hovädzí vývar
- 1 čl paprika
- 1 čl soľ
- 1 čl mleté čierne korenie
Kishke
- 150 g pomletý Matzo (slovenská verzia je Maces)
- 20 g husací alebo kurací tuk
- 12 g strúhanka
- 1 ks veľká cibuľa
- 1 ks mrkva
- 2 ks paličky zeleru
- 5 ks strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- kurací vývar
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si namočíme fazuľu na 4 hodiny. Jačmeň opláchneme v studenej vode. Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vysokého hrnca. Na zemiaky uložíme nakrájanú cibuľu.
Zdroj: Youtube
Na cibuľu uložíme mäso s kosťami.
Zdroj: Youtube
Na mäso nasypeme fazuľu, jačmeň, lyžičku soli, papriky a čierneho korenia.
Zdroj: Youtube
Nakoniec všetko zalejeme vývarom. Varíme veľmi pomaly 10 hodín.
Zdroj: Youtube
Ďalej pokračujeme s prípravou Kishke. Zeleninu očístíme a nakrájame na kocky. Cesnak rozdrvíme.
Zdroj: Youtube
V hrnci rozpálime tuk a pridáme nakrájanú zeleninu. Taktiež v mixéri rozdrtíme Maces na prášok. Zeleninu dusíme približne 20 minút a vypneme.
Zdroj: Youtube
Potom pridáme maces prášok, osolíme a okoreníme a prilejeme trošku vývaru. Vznikne tuhá kaša, ktorú zmixujeme ručným mixérom.
Zdroj: Youtube
Pokračujeme s prípravou klobás. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160°C. Pripravíme si papier na pečenie a alobal. Vytvoríme z nich obal na klobásu, do ktorého naložíme rozmixovanú zmes.
Zdroj: Youtube
Klobásy pečieme približne 45 minút.
Zdroj: Youtube