Strúhaný koláč s džemom
Tento koláč robievam často, keďže suroviny naň sa doma vždy nájdu a chuť na sladké je zažehnaná.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky polohrubá múka
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 2 kus vajce
- 250 g maslo
- 1 kus kypriaci prášok
- štipka soli
- džem (malinový/jahodový)
- citrónová šťava
Najnovšie letáky
Postup
Vajcia si poriadne vymiešajte s cukrom a k záveru pridajte trošku citrónovej šťavy. V novej miske preosejte múku s kypriacim práškom. Chladené maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle priamo do múky. Potom sypkú zmes postupne presypávajte do vaječnej a rukami vymieste cesto.
Cesto si rozdeľte na 2 časti a tú druhú, menšiu časť, dajte na chvíľu do chladničky. Na vymastený a vysypaný plech si roztlačte prvú časť cesta, na ktorú naneste poriadne hrubú vrstvu džemu. Použiť môžete akýkoľvek podľa chuti. Ja som použila malinový. Na džemovú vrstvu potom rovnomerne nastrúhajte druhú časť cesta a takto pripravený koláč dajte piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov a pečte asi polhodinu. Koláčik je hotový, keď bude vrch zlatohnedý. Ešte horúci posypte práškovým cukrom.