Syrovo- šunkové prekladané pagáče
Veľmi jednoduché a rýchle prekladanie bez čakania. Takýmto spôsobom ste určite pagáče ešte nerobili. Tieto lístkujúce pagáče sú málo prácne a výsledok je fantasticky chutný!
Ingrediencie
Cesto
- 500 g múka
- 500 g polohrubá múka
- 500 ml mlieko
- 100 g maslo
- 3 pl kyslá smotana
- 1 žĺtok
- 1 pl ocot 20 ný
- 11⁄2 pl soľ
- 42 g droždie
Plnka
- 300 g šunka salám
- 250 g syr
- 100 ml olej
- 2 pl škrob
Na mazanie
- 1 vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z uvedených surovín si vypracujeme polomäkké, vláčne cesto, ktoré pomocou múky krátko vymiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme 45 minút kysnúť.
Zatiaľ si pripravíme nastrúhaný syr podľa chuti, ja som použila eidam. Ďalej šunku vašej voľby, alebo šunkovú salámu. Tú treba nakrájať na maličké kocky. Ďalej si vymiešame olej so škrobom celkom do hladka. Tým budeme natierať pláty cesta.
Po uplynutí času cesto vyvaľkáme na veľký tenký štvorec. Cesto pokrájame na 4 časti / štvorce. Tieto štvorce budeme ukladať na seba. Na prvé cesto natrieme poriadne zmiešaný olej, posypeme polovicou syra a polovicou šunky. Ak treba osolíme. Zakryjeme druhým cestom, ktoré poriadne natrieme a trochu osolíme. Zakryjeme ďalším cestom, natrieme a posypeme zvyšným syrom a šunkou. Napokon prikryjeme posledným cestom.
Takto poskladané cestá najprv rukami postláčame/ spučíme. Nakoniec celé vyvaľkáme na plochý štvorec hrúbky 1,5 cm. Môžete aj na 2 cm ak chcete. Vyvaľkané cesto pokrájame ostrým nožom na malé štvorce, ktoré ukladáme na plech s papierom. Natrieme vajcom, poprípade posypeme semienkami a ihned pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 20 minút
Pagáčiky vyzerajú veľmi pekne a chutia výborne!!! Príprava je super jednoduchá a oveľa rýchlejšia než pri klasicky prekladaných pagáčoch. Plnku môžete dať aj zakaždým inú, napríklad bryndzu, oškvarky, zemiaky atď. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube