Zdroj: FB: Varenie je radosť
Takmer zabudnutý recept na tradičný veľkonočný mazanec
Mazanec je jedna z typických moravských pochúťok, ktorá sa pripravuje predovšetkým v období Veľkej noci, kedy sa zvykne prinášať ako chvála zmŕtvychvstania Ježiša Krista do kostolov.
Ingrediencie
- 500 g múka
- Štipka soľ
- 110 g maslo rozpustené
- 150 g kryštálový cukor
- 4 žĺtko
- 50 g hrozienka
- 50 g mandlí
- postrúhaná kôra z pomaranča
- 250 ml teplého mlieka
- 25 g pekárskeho droždia
- bal vanilkového cukru
- Štipka muškátového orieška
- 1 na potretie vajce
- Štipka muškátoveho orecha
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr nastrúhame pomarančovú kôru, aby sme ju mohli vymiešať s roztopeným maslom, cukrom, žĺtkami, vanilkovým cukrom a troškou soli.
Následne si pripravíme droždie, ktoré zmiešame s troškou mlieka a pridáme ho do vymiešaného cesta z predchádzajúceho kroku. Ako miešame, postupne pridávame múku, sušené hrozienka, muškátový orech spolu s madľami.
Poriadne vymiešame a pokiaľ bude potrebné, pridáme trošku múky a cesto vymiesime rukami formujúc veľkú ,,buchtu", ktorú pôjde naťahovať. Takto pripravenú ju necháme vykysnúť počas nasledujúcich dvoch hodín.
Po dvoch hodinách cesto potrieme vymiešaným vajíčkom, opäť necháme vykysnúť a necháme piecť na 200C 25 minút, pokým cesto úplne nezhnedne.