Zdroj: Pixabay
Tekvicový koláč
Počas mojich mnohých jesenných skúmaní v oblasti pečenia som narazila na tento recept na tekvicový koláč s korením, ktorý je skutočným majstrovským dielom chutí. Je to víťaz davov na rodinných stretnutiach a upokojujúca pochúťka počas chladnejšieho obdobia. Zmes teplého korenia a tekvicového pyré vytvára vlhký a aromatický dezert, ktorý vás uisťujem, že bude skutočnou radosťou piecť aj jesť, najmä počas chladných jesenných večerov.
Ingrediencie
- 2 poháre múka
- 11⁄2 poháre kryštálový cukor
- 1 čajová lyžička kypriaci prášok
- štipka soľ
- 11⁄2 pl mletá škorica
- 1⁄2 čajová lyžička mletý muškátový oriešok
- 1⁄2 čl mleté nové korenie
- 1 hrnček olej
- 4 ks Veľké vajcia
- Poleva podľa vlastného výberu (dobre sa hodí tvarohová poleva)
- 11⁄2 pohára tekvicové pyré v konzerve
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 175 °C (350 °F). Kým čakáte na rúru, zľahka vymažte maslom a vysypte múkou plech s rozmermi 9x13 palcov. Ja osobne uprednostňujem pergamenový papier pred múkou, aby sa koláč vyberal bez neporiadku.
Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a nové korenie. Dôkladné premiešanie týchto suchých prísad v tejto fáze pomôže rovnomerne rozložiť chute v koláči.
V samostatnej miske zmiešajte olej a tekvicové pyré, kým sa dobre nespoja. Ubezpečujem vás, že tajomstvo skvelej vlhkosti tohto koláča spočíva v tomto šťavnatom duete tekvica-olej!
Do tekvicovej zmesi postupne zašľahajte vajcia, pričom dbajte na to, aby sa každé z nich pred pridaním ďalšieho úplne spojilo.
Postupne pridávajte zmes suchých ingrediencií do tekvicovej zmesi. Miešajte len toľko, aby sa všetko spojilo - nemiešajte príliš, pretože to môže mať za následok tvrdšiu štruktúru koláča.
Cesto nalejte do pripravenej formy a vrch uhlaďte stierkou.
Pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
Pred nanesením polevy nechajte koláč úplne vychladnúť. Zabráni sa tým roztopeniu polevy.