Torta s čokoládovou penou
Táto je špeciálne pre všetkých čokoholikov!
Ingrediencie
Na "korpus" potrebujeme
- 250 g čokoládových sušienok
- 75 g maslo rozpustené
Na čokoládovú penu potrebujeme
- 280 g mliečnej čokolády
- 30 g maslo rozpustené
- 2 vaječné žĺtky
- 25 g kryštálový cukor
- 2 čl vanilkového extraktu/esencie
- 4 vaječné bielky
- 240 ml smotany na šľahanie
Na šľahačku potrebujeme
- 1 smotanu na šľahanie
- 1 pl práškového cukru
- 1⁄2 čl vanilkového extraktu
Na čokoládové hobliny potrebujeme
- 150 g horkej čokolády
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si v mixéri rozdrvíme čokoládové keksy najemno. (Môžete ich dať aj do sáčka a rozdrviť valčekom na cesto). Na prípravu "korpusu" v mise zmiešame najemno rozdrvené čokoládové keksy s roztopeným maslom. Zmes vysypeme do 21-23 cm tortovej formy a pritlačíme na dno a po stranách formy. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov po dobu 8 minút. Necháme vychladnúť
Na prípravu čokoládovej peny si rozpustíme čokoládu s maslom (buď vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke po 30 sekundách vždy premiešať). Roztopenú čokoládu necháme trochu vychladnúť a následne primiešame žĺtky, cukor a vanilkový extrakt (najlepšie metličkou). Odložíme stranou
Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny na vysokom stupni. (Trvá to 2-3 minúty)
Opäť vezmeme čokoládovú zmes a jemne tam primiešame vyšľahané bielka.
Ďalej vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha a opäť jemne primiešame do čokoládovej plnky. Hotovú čokoládovú penu premiestnime na predpečený vychladnutý korpus a necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 4 hodiny, najlepšie však cez noc
Pred podávaním si vyšľaháme ďalšiu, tentokrát už osladenú šľahačku na dekoráciu na vrch.
Čokoládové hobliny vyrobíme tak, že dáme kovovú tácku do mrazničky na 15-20 minút. Roztopíme horkú čokoládu v mikrovlnke (každých 30 sekúnd vybrať a premiešať). Roztopenú čokoládu miešame, aby trochu vychladla. Následne ju vylejeme na zmrznutú tácku a rozotrieme do tenkej vrstvy. Čokoláda by mala hneď stuhnúť (bude taká matná) - ak sa to nestane, tak ju dajte do mrazničky na chvíľu. Čokoládové hobliny už vyrobíme jednoducho tak, že pomaličky tlačíme od seba pás čokolády kovovou špachtľou alebo niečím podobným. Čokoláda sa bude prirodzene točiť do hobliny
Čokoládová pena je náchylná na roztopenie, z toho dôvodu nie je vhodné tortu prenášať niekam na návštevu. Torta musí byť stále v chladničke.