Zdroj: goytex by Adobe Stock
Tradičný "Schwarzsauer" podľa babičkinho receptu
Tento autentický recept na čierne kyslé pochádza z môjho domova v severnom Nemecku, kde je stále veľmi obľúbený. Ako dieťa som vždy rád sledoval svoju starú mamu v kuchyni, ako pripravuje tento bohatý a pikantný mäsový vývar. Bravčové mäso sa varí s korením a podáva sa v omáčke s krvou. Nezabudnuteľná chuť, ktorá mi vždy pripomína nedele u babičky.
Ingrediencie
- 1 kg Bravčová hlava alebo bravčový bôčik
- 3 veľké Cibuľa
- 4 bobkové listy
- 6 bobule borievky
- 1 Tablespoon soľ
- 20 Korenie
- 250 ml Krv (bravčová krv)
- 4 Tablespoon ocot
- 2 Tablespoon múka
Najnovšie letáky
Postup
Klasický severonemecký recept na čierne kyslé mäso pripravíte tak, že mäso vložíte do veľkej panvice a zalejete vodou. Pridajte 2 nakrájané cibule, bobkový list, bobule borievky, soľ a zrnká korenia. Varte na miernom ohni približne 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a nebude sa dať krájať. Dôležitou súčasťou tohto kroku je variť mäso pomaly, aby korenie mohlo úplne preniknúť.
Mäso vyberte z vývaru a nakrájajte ho na malé kúsky. Buďte opatrní, bude veľmi horúce! Vývar odložte na bok.
V samostatnej panvici pomaly zohrievajte krv, ale nenechajte ju zovrieť - inak sa krv zrazí a omáčka bude hrudkovitá. Pridajte 2 polievkové lyžice octu a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Kľúčom k úspechu je trochu trpezlivosti.
V malom množstve vývaru rozmiešajte múku do hladka a potom ju pridajte do zohriatej krvi. Teraz pridajte mäso a zvyšok vývaru a varte asi 30 minút.
Kým sa čierna kyslá dusí, opečte na panvici zvyšnú cibuľu, kým nezkaramelizuje. To dodá pokrmu ďalšiu chuť!
Tradičné čierne kyslé ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pridajte karamelizovanú cibuľu a podávajte horúce.