REKLAMA

Tradičný veľkonočný mazanec

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Suroviny

  • 20 g sušeného droždia Pridané do
  • 160 g mlieka Pridané do
  • 300 g hladkej múky Pridané do
  • 70 g krupicového cukru Pridané do
  • 100 g polohrubej múky Pridané do
  • 110 g rozohriateho masla Pridané do
  • 2 žĺtky Pridané do
  • vajíčko Pridané do
  • lyžicu rumu Pridané do
  • štipku soli Pridané do
  • 40 g mandľových plátkov Pridané do
  • 50 g hrozienok Pridané do

na záver

  • prešlahané vajíčko na potretie Pridané do
  • 25 g rozpusteného masla Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Najprv si odvážame všetky suroviny. Vo veľkej mise zmiešame droždie, polovicu vlažného mlieka, lyžicu hladkej múky a cukru. Všetko premiešame a necháme 15 minút vzísť kvások.

2. Krok

Keď je kvások aktívny a krásne nabublaný, pridáme zvyšok múky, cukru a mlieka, maslo, žĺtky, kôru z citróna i pomaranča, rum, vanilkovú pastu a štipku soli.

3. Krok

Vypracujeme tuhé a hladké cesto. Cesto miesime aspoň 8 minút v robote, ak ho nemáme, miesime cesto ručne ešte dlhšie. Správne uhnetené cesto spoznáme tak, že sa už nelepí na misu ani na hák, je krásne pružné a lesklé.

4. Krok

V tejto chvíli pridáme polovicu mandľových plátkov a všetky hrozienka a opäť riadne zapracujeme do cesta.

5. Krok

Z cesta urobíme guľu, zľahka poprášime múkou, zakryjeme misu utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.

6. Krok

Keď nám cesto znásobí svoj objem, vyklopíme ho na ľahko pomúčenú dosku, a ešte párkrát prehniteme. Z cesta urobíme pekne pravidelný bochník a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Zakrytý utierkou necháme kysnúť ďalších 60 minút.

7. Krok

Keď nám mazanec nakysol, predhrejeme si rúru na 200 ° C na horúčavy, potrieme vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľami. Aby sme mali istotu, že sa mazanec nerozbehne do strán, odporúčam ho prepichnúť špajľami.

8. Krok

Vložíme do rozpálenej rúry na 10 minút, potom znížime teplotu na 150 ° C a pečieme ďalších zhruba 35 minút, kým nám pekne nezezlátne na povrchu.

9. Krok

Pred vytiahnutím z rúry skontrolujeme, či je naozaj dopečený pomocou špajle, tá by mala byť po vytiahnutí úplne suchá. Pokiaľ nie je, zakryjeme alobalom a pečieme ďalších 5-10 minút.

10. Krok

Po vytiahnutí z rúry ihneď potrieme rozpusteným maslom, presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4885 receptov

Mäsité jedlá

2262 receptov

Veľkonočné

245 receptov

Dezert

3780 receptov

Mascarpone

343 receptov

Pečivo

751 receptov

Nátierky

332 receptov

Večera

4601 receptov