:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/EVOisVr2CAbncphyTURZ/aa41916cbcbaae3330b39ece5e3887.jpeg)
Tradičný veľkonočný mazanec
Ingrediencie
Suroviny
- 20 g sušeného droždia
- 160 g mlieka
- 300 g hladkej múky
- 70 g krupicového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 110 g rozohriateho masla
- 2 žĺtky
- vajíčko
- lyžicu rumu
- štipku soli
- 40 g mandľových plátkov
- 50 g hrozienok
na záver
- prešlahané vajíčko na potretie
- 25 g rozpusteného masla
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si odvážame všetky suroviny. Vo veľkej mise zmiešame droždie, polovicu vlažného mlieka, lyžicu hladkej múky a cukru. Všetko premiešame a necháme 15 minút vzísť kvások.
Keď je kvások aktívny a krásne nabublaný, pridáme zvyšok múky, cukru a mlieka, maslo, žĺtky, kôru z citróna i pomaranča, rum, vanilkovú pastu a štipku soli.
Vypracujeme tuhé a hladké cesto. Cesto miesime aspoň 8 minút v robote, ak ho nemáme, miesime cesto ručne ešte dlhšie. Správne uhnetené cesto spoznáme tak, že sa už nelepí na misu ani na hák, je krásne pružné a lesklé.
V tejto chvíli pridáme polovicu mandľových plátkov a všetky hrozienka a opäť riadne zapracujeme do cesta.
Z cesta urobíme guľu, zľahka poprášime múkou, zakryjeme misu utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.
Keď nám cesto znásobí svoj objem, vyklopíme ho na ľahko pomúčenú dosku, a ešte párkrát prehniteme. Z cesta urobíme pekne pravidelný bochník a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Zakrytý utierkou necháme kysnúť ďalších 60 minút.
Keď nám mazanec nakysol, predhrejeme si rúru na 200 ° C na horúčavy, potrieme vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľami. Aby sme mali istotu, že sa mazanec nerozbehne do strán, odporúčam ho prepichnúť špajľami.
Vložíme do rozpálenej rúry na 10 minút, potom znížime teplotu na 150 ° C a pečieme ďalších zhruba 35 minút, kým nám pekne nezezlátne na povrchu.
Pred vytiahnutím z rúry skontrolujeme, či je naozaj dopečený pomocou špajle, tá by mala byť po vytiahnutí úplne suchá. Pokiaľ nie je, zakryjeme alobalom a pečieme ďalších 5-10 minút.
Po vytiahnutí z rúry ihneď potrieme rozpusteným maslom, presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.