Úžasne mäkučké koláče z kysnutého zemiakového cesta
Fantastické koláče z neobyčajného kysnutého cesta. Cesto je jemné a mäkké ako vata!!! Nepotrebujete ani zuby😅 Plnku si môže zvoliť každý podla chuti. Určite vyskúšajte, rodinka sa poteší!
Ingrediencie
Na cesto
- 800 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 200 g cukor kryštálový
- 200 ml mlieko
- 300 ml voda
- 100 ml olej
- 3 zemiaky
- 42 g droždie
- 1 pl vanilkový cukor
- 1 kl soľ
Plnka
- 500 g tvaroh krémový
- 200 ml cukor
- 2 ks vanilkový cukor
- 3 pl pudingový prášok vanilkový
- podľa chuti hrozienka
Na vrch
- olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si uvaríme zemiaky, ktoré potom popučíme a necháme vychladnúť. Keď zemiaky vychladli si z udaných surovín zamiesime mäkké cesto, ktoré sa už začína oddelovať od misky. Cesto len poprášime múkou, upravíme do bochníka a necháme 1 hodinu kysnúť.
Kým nám cesto kysne si môžme pripraviť plnku podla chuti. Ja som urobila tvarohovú a deti chceli aj zopár kúskov s lekvárom. Kludne môžte dať aj makovú, alebo orechovú plnku🙂
Keď cesto nakyslo, rozdelíme ho na 2 časti a upravíme ich do okrúhleho tvaru. Cesto vyváľkame a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na každý dáme dostatok plnky a zlahka skrútime do tvaru rožka.
Pečivo kladieme na plech s papierom a vrch natrieme olejom. Koláče bez podkysnutia pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C cca.25 minút. Ešte horúcim koláčom môžme potrieť vrch aj maslom
Koláče sú úžasne mäkučké a cesto lahučké. Nepotrebujete ani zuby😅 Chutovo sú tiež fantastické nech už ich naplníte hociakou plnkou. Prajem dobrú chuť !