:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/41WXEX_ixfr5EEqxEHjb/b567d4a36c41535762fe9d65268ae3.png)
Varená ryža
Recept na to, ako uvariť správne ryžu. Varená ryža je jednoduchá a univerzálna príloha k mnohým hlavným jedlám. Je to zdravá alternatíva k zemiakom alebo cestovinám.
Ingrediencie
- 1 pohár ryže
- 11⁄2 pohára vriacej vody
- 1 ks Cibuľa
- 2 Lyžice oleja
- zopár kvapiek citrónovej šťavy
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Na jeden hrnček ryže potrebujeme 1,5 hrnčeka vody.
Ryžu poriadne umyjeme, viackrát, aby sme sa zbavili škrobu. Práve ten spôsobuje, že sa ryža pri varení lepí. Necháme ju na sitku odkvapkať.
Cibuľu očistíme a rozpolíme.
Na oleji opražíme ryžu s cibuľou do sklovita. Neustále ju miešame, aby nám neprihorela.
Opraženú ryžu zalejeme vriacou vodou, posypeme soľou a korením.
Takto pripravenú ryžu prikryjeme pokrievkou a na miernom stupni dusíme 15 až 20 minút podľa potreby.
Po cca 15 minútach ryžu skontrolujeme, a ak je mäkká, odkryjeme ju, aby unikla zvyšná para.
Ak chceme mať ryžu krásne bielu, môžeme pridať do vody niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.