Zdroj: quartm via Adobe Stock
Varenie tradičného vývaru z kostí
Tento výdatný vývar z kostí je tradičný recept, ktorý robím stále, najmä v chladnejších mesiacoch. Z času na čas doň pridávam aj zvyšky bio zeleniny, ako sú mrkvové šupky alebo pór, ktoré dodajú vývaru ešte intenzívnejšiu chuť. Je nielen mimoriadne chutný, ale aj mimoriadne bohatý na živiny a zdravý.
Ingrediencie
- 2 kg hovädzie kosti
- 2 mrkiev
- 2 Cibuľa
- 4 Stalk zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 Tablespoon jablčný ocot
- soľ a korenie podľa chuti
- voda
Najnovšie letáky
Postup
Recept na vývar z kostí pripravíte tak, že do veľkého hrnca vložíte hovädzie kosti. Kosti úplne zalejte vodou a pridajte jablčný ocot. Jablčný ocot pomáha extrahovať živiny z kostí, a preto je nevyhnutnou súčasťou receptu.
Nechajte vodu zovrieť, potom stlmte oheň a nechajte ju pokojne vrieť. Pravidelne odoberajte stúpajúcu penu z povrchu. Je to dôležitý krok na získanie čistého vývaru.
Medzitým očistite mrkvu a cibuľu, nakrájajte zeler a pretlačte cesnak.
Približne po 2 hodinách pridajte do vývaru nakrájanú zeleninu a nechajte ho ďalej variť. Čím dlhšie sa bude vývar variť, tým bude mať bohatšiu a intenzívnejšiu chuť. Ja zvyčajne nechávam vývar variť 24 až 48 hodín.
Keď ste spokojní s intenzitou chuti, preceďte vývar cez jemné sitko. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
Vývar z kostí prelejte do nádoby a nechajte ho vychladnúť. Vývar potom môžete skladovať v chladničke približne týždeň alebo ho v menších dávkach zamraziť. Tento vývar môžete použiť ako základ mnohých jedál a polievok alebo omáčok.