Veterníky z odpaľovaného cesta
Klasické veterníky z odpaľovaného cesta s karamelovou polevou.
Ingrediencie
Odpaľované cesto
- 125 ml voda
- 125 ml mlieko
- 250 g múka
- štipka štipka soli
- 175 g maslo
- 4 kus vajce
Krém
- 400 ml mlieko
- 1 kus Zlatý klas (prášok)
- 75 g maslo
- 2 polievková lyžica šľahačka
- 2 PL kryštálový cukor
Poleva
- 5 polievková lyžica kryštálový cukor
- 1 dcl mlieko
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Odpaľované cesto: Do hrnca si vlejeme vodu s mliekom a privedieme do varu. Pridáme maslo a štipku soli. Keď zmes začne vrieť naraz vsypeme hladkú múku a poriadne miešame - odpaľujeme, kým sa cesto nespojí. Následne cesto premiestnime do studenej nádoby a postupne pridávame k nemu vajíčka. Každé vajíčko zašľaháme do cesta. Cesto je akurát, keď sa odlepuje od stierky. Predhrejeme rúru na 220 stupňov a na spodok dáme plech s vodou.
Cesto vložíme do cukrárskeho vrecka a na vymastenom vysypanom plechu tvoríme veterníky. Aby boli vysoké, odporúčam 2 vrstvy cesta na seba. Dáme piecť. Prvých 10 minút na 220 stupňov a potom znížime na 180 a pečieme zhruba 30 minút. Odporúčam ale sledovať bez otvárania dvierok na rúre. Hotové veterníky necháme vychladnúť a potom ich prekrojíme.
Plnku pripravíme uvarením hustého pudingu z mlieka a Zlatého klasu (podľa návodu na obale). Necháme ho vychladnúť a do mierne teplého vmiešame maslo, 2 PL vyšľahanej šľahačky a 2 PL cukru. Poriadne premiešame. Cukrárske vrecko naplníme plnkou a plníme spodnú časť každého veterníka.
Na polevu si pripravíme karamel z kryštálového cukru, ktorý necháme skaramelizovať na suchej panvici. Keď je v tekutom stave, prilejeme k nemu mlieko a poriadne miešame. Do zmesi prisypeme postupne preosiaty práškový cukor tak, aby sme dosiahli požadovanú hustotu polevy. Správne hustá by mala byť tak, aby po preliatí vrchnej časti veterníka nestekala ani nebola príliš hustá.
Nech sa vydaria :)