Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Hľadajú na najlepšie zákusky na Vianoce! Vianočný čas sa totiž nezadržateľne blíži a spolu s ním aj sladké domáce vypekanie. Ako si vybrať? Dobrá správa – máme celú zbierku receptov na výborné zákusky. S nimi budú tieto vianočné sviatky dokonalé a správne sladké.

REKLAMA

🍰Zákusky na Vianoce, ktoré máme najradšej

Napiecť výborné zákusky na Vianoce sa tento rok nemusí niesť v znamení hektiky. Stačí si premyslieť, aké druhy zákuskov napiecť a kde ich uskladniť. Vždy stavíme na overenú klasiku – punčové rezy, metrové rezy, medové rezy aj Marlenku na plech, ktoré chutia azda každému. Z nich sa dá nakrájať veľa kúskov a potešia každého vianočného hosťa.

Punčové rezy – recept

Punčové rezy s neprehliadnuteľnou ružovou polevou a intenzívnou chuťou neodmysliteľne patria k sviatočným chvíľam. 

Punčové rezy

TASTElist

Šťavnatý zákusok pre celú rodinu

Zobraziť recept
 

Dokonalé punčové rezy s mramorovým efektom – tradičný vianočný zákusok v novom prevedení!

Punčové rezy

TASTElist

Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.

Zobraziť recept
 

Opitý Izidor – recept

Opitý Izidor – zákusok plný orechov a rumu, ktorý vytvára výnimočnú vianočnú atmosféru.

Opitý izidor

TASTElist

Vianočný opitý izidor

Zobraziť recept

A keďže dobrého nie je nikdy dosť - opitý Izidor tentokrát v atraktívnej košíčkovej verzii, ktorá nevyžaduje precízne krájanie na rovnomerné kúsky.

Opitý izidor košíčky

TASTElist

Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.

Zobraziť recept
REKLAMA

Metrový koláč – recept

Aj príjemne krémový metrový koláč je neodmysliteľnou súčasťou sviatočne ladených vianočných stolov. Dva farebne rozličné korpusy sa pečú vo forme s názvom srnčí chrbát. Ukladanie a plnenie krémom je jednoduché, pri krájaní treba ísť pekne zošikma pod uhlom.

Metrový koláč
Fotorecept

Metrový koláč

TASTElist

Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.

Zobraziť recept

Tradičné medové rezy – recept

Zákusok, ktorý svojou voňou a chuťou azda najviac spríjemní vianočné chvíle – medové rezy.

Vianočné medové rezy

Iwa

Výborné vianočné medové rezy s pudingovou plnkou.

Zobraziť recept

Medové rezy

TASTElist

Skvelý recept na tie najlepšie medové rezy.

Zobraziť recept

Tradičné medové rezy

Iwa

Recept na tradičné a zároveň výborne medové rezy s vanilkovou plnkou.

Zobraziť recept
REKLAMA

Medové krémeše – recept

Zostaňme ešte na chvíľu v spoločnosti medu. V presnom recepte je všetko dôležité pre prípravu lahodných medových krémešov.

Medový krémeš

TASTElist

Recept na dokonalý medový krémeš na každú príležitosť.

Zobraziť recept

Žĺtkové rezy – recept

Žĺtkové rezy patria k najobľúbenejším vianočným receptom. Ich hlavným tromfom je šťavnaté orechové cesto a sladká žĺtková poleva.

Žĺtkové rezy

TASTElist

Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.

Zobraziť recept

Parížske rožky – recept

Parížske rožky ako od cukrárky? S naším detailným postupom sa dajú zvládnuť aj bez veľkých skúseností. Kto ich tieto Vianoce vyskúša?

Parížske rožky

TASTElist

Parížske rožky podľa klasického receptu. Kto nemá rád rastlinné tuky na pečenie, môže nahradiť maslom.

Zobraziť recept
REKLAMA

Marlenka guličky – recept

Chuť medu, orechov a kondenzovaného mlieka je v týchto Marlenka guličkách neodolateľná. Dobrá správa – kto nechce piecť medové pláty, môže použiť aj hotové medovníky!

Domáca Marlenka na plech – recept

Podobná chuť, no za to iné prevedenie. Marlenka na plech isto poteší milovníkov sladkého. Je lepšie ju schovať, inak do Vianoc nevydrží. Je to totiž perfektný rodinný vianočný zákusok!

Domáce veterníky s bielou čokoládou – recept

Toto je láska na prvý pohľad aj zahryznutie! Výnimočné domáce veterníky s bielou čokoládou potešia aj tie najnáročnejšie jazýčky.

REKLAMA

Veterníky z odpaľovaného cesta

TASTElist

Klasické veterníky z odpaľovaného cesta s karamelovou polevou.

Zobraziť recept

Kokosové makrónky – recept

Pre milovníkov kokosu sú tieto kokosové makrónky perfektným chuťovým zážitkom. Chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri. Príjemné exotické, a predsa dobre známe. Odporúčame vyskúšať!

Kokosové makrónky v čokoláde

TASTElist

Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.

Zobraziť recept

Čokoládovo-orieškové kocky – recept

Oriešky, semienka, čokoláda, sušené figy – tieto čokoládovo-orieškové kocky majú potenciál zaujať každého, ktoré hľadá zdravšie sviatočné maškrtenie.

Čokoládovo orieškové kocky

TASTElist

Niečo pre maškrtníkov zdravých dobrôt! Tieto čokoládové kocky sú jednoduchým a rýchly osvedčeným receptom, ktorý vám zaberie iba pár minút. Čokoládový základ je naplnený rôznymi druhmi orieškov, semienok a sušených fíg.

Zobraziť recept

Slávnostné kávové rezy – recept

Po tradičných a dobre známych zákuskových tromfoch aj jedna lákavá novinka. Tieto slávnostné kávové rezy majú jedinečnú kávovú arómu i chuť.

Slávnostné kávové rezy
Videorecept

Slávnostné kávové rezy

Iwa

Vyskúšajte tento recept na slávnostné kávové rezy s kakaovou posýpkou a orieškovou ozdobou.

Zobraziť recept
REKLAMA

🎄Vianočné rezy a dezerty v slávnostnom prevedení

V inšpirácii na skvelé vianočné zákusky budeme ešte chvíľu pokračovať. Receptov na sladké dobroty je totiž neúrekom a každý má iných obľúbencov. Máš chuť na kokos, orechy, gaštany či extra dávku čokolády? V nasledujúcich receptoch možno nájdeš svojich favoritov...

Perníkové minitortičky

Tento recept na perníkové minitortičky s kokosovou plnkou a čokoládovou polevou sme si zamilovali.

Kokosový zákusok – recept

Intenzívna kokosová plnka a šťavnatý kakaový korpus – to je spojenie, ktoré funguje v nejednej kupovanej cukrovinke. My už vieme, ako tento kokosový zákusok chutí!

Kokosová klasika

dobrotkyodnatky

Pre milovníkov kokosu...

Zobraziť recept

Dobošové rezy – recept

Dobošové rezy pozná netreba príliš predstavovať. S detailným postupom sa tieto vianočné rezy z 5 plátov cesta podaria.

Domáce dobošové rezy

Iwa

Ku vianočným sviatkom neodmysliteľne patria Dobošove rezy. Vyskúšajte ich podľa tohoto receptu na Dobošove rezy od babky.

Zobraziť recept

Tieto luxusné dobošové rezy právom patria medzi naše naobľúbenejšie zákusky na Vianoce.

Najlepšie dobošové rezy

Iwa

Recept na zaručene tie najlepšie dobošové rezy.

Zobraziť recept
REKLAMA

Poschodový krémeš – recept

Fantastický poschodový krémeš? To znie ako skutočne dobrý nápad.

Fantastický lacný poschodový krémeš
Videorecept

Fantastický lacný poschodový krémeš

Cesminaz

Jemný, úžasne krémový zákusok nielen na sviatky, ale na každú príležitosť. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok stojí zato!

Zobraziť recept

Dvojfarebné orechové kocky – recept

Dvojfarebné orechové kocky poliate bielou a hnedou polevou sú klasikou medzi vianočnými rezmi.

Dvojfarebné kocky

Iwa

Rýchly a jednoduchý recept na dvojfarebné orechové kocky poliate bielou a hnedou polevou.

Zobraziť recept

Krtkova torta na plechu – recept

S touto sladkou pochúťkou urobíš radosť najmä deťom. Krtkova torta na plechu je obmenou obľúbeného dezertu.

Krtkova torta na plechu

TASTElist

Krtkova torta na plechu s mascarpone krémom, cream cheese a smotanou.

Zobraziť recept

Jednoduchá vianočná torta – recept

K Vianociam patria výnimočné pochúťky. Čo tak vyskúšať jednoduchú vianočnú tortu?

Vianočná torta
Videorecept

Vianočná torta

lucia.priedhorska

Naozaj jednoduchá torta na vianoce.

Zobraziť recept
REKLAMA

Gaštanová roláda s višňami – recept

Recept na gaštanovú roládu s višňami nám učaroval lahodnou kombináciou chutí.

 

Londýnske rezy – recept

Na londýnske rezy si môže smelo trúfnuť aj začiatočník v pečení.

Londýnske rezy

Adri1017

Recept na zdravé londýnske rezy si obľúbite :)

Zobraziť recept

Sviatočné krémové rezy – recept

Tieto krémové rezy vyzerajú parádne. Už už len jeden z podnosu zobrať a pustiť sa do maškrtenia.

Krémové rezy

Iwa

Recept na perfektné krémové rezy s nádychom kávy.

Zobraziť recept

Žerbo rezy – recept

Orechová chuť žerbo rezov patrí v niektorých rodinách k Vianociam už celé generácie.

Originálne žerbo rezy
Videorecept

Originálne žerbo rezy

lucia.priedhorska

Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.

Zobraziť recept
REKLAMA

Fantastické čokoládové zákusky – recepty

Máme aj dva skvelé tipy pre milovníkov čokoládových dezertov. Sacher kocky a fantastická čokoládová torta majú ten správny slávnostný cveng.

Jednoduchá a fantastická čokoládová torta
Videorecept

Jednoduchá a fantastická čokoládová torta

Adri1017

Najlepšia čokoládová torta, akú ste vyskúšali, rýchlo a vynikajúco. Šťavnatý korpus a zamatová čokoládová poleva z nej robí favorita našich rodinných narodeninových osláv. Som si istá, že tento recept na jednoduchú čokoládovú tortu si zamilujete aj vy!

Zobraziť recept

Nepečené vianočné dezerty – recepty

Zaujať môžu aj sladké nepečené vianočné dezerty. Medzi nimi napríklad čertove guľky, rumové guľky a salkové šuhajdy.

Rumové guľky
Videorecept

Rumové guľky

Iwa

Pripravte si aj Vy túto jednohubku - nepečené rumové guľky. Obaliť ich môžete podľa vlastnej chuti v kakau, kokose alebo cukrárenských ozdobách.

Zobraziť recept
REKLAMA

Salkové šuhajdy

Iwa

Pripravte deťom vynikajúce salkové šuhajdy. Čo sa týka Salka máme 2 možnosti - buď ho uvaríme alebo si kúpime rovno uvarené a máme o robotu menej :D

Zobraziť recept
 

 

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

⭐Rady a tipy, ktoré sa zídu pri vypekaní vianočných zákuskov

A nielen vtedy…

Príprava zákuskov na Vianoce by sa v ideálnom prípade mala niesť v pokojnej sviatočnej atmosfére. Všetci však vieme, že práve niekoľko dní pred Vianocami zavládne v mnohých domácnostiach veľký zhon. Upratať, nakúpiť, napiecť, navariť, zabaliť darčeky! Ako sa vyhnúť náhleniu a užiť si príjemný čas v kuchyni? Skúsené cukrárky nepodľahnú panike, ani keď majú zákuskami naplniť veľké kartóny.

Poradíme, ako sa vyhnúť najčastejším chybám a pripraviť také zákusky na Vianoce, ktoré zožnú veľký úspech.

  • Ak ide do korpusu prášok do pečiva alebo sneh vyšľahaný z bielkov, prvé minúty rúru zásadne neotvárame, inak by cesto spľaslo. Rovnaké pravidlo platí aj vtedy, ak pečieme odpaľované cesto.
  • Podstatne lepší výsledok šľahania (cesta, plnky, snehu) získame, ak pri mixovaní budeme hýbať iba misou, nie šľahačom.
  • Príliš riedku polevu zahusťujeme dodatočne pridaním cukru. Na zriedenie hustej polevy môžeme použiť pár kvapiek rumu (rozriedenej esencie) alebo šťavy z citrusov.
  • Rovnomerne vysoký a nadýchaný korpus sa nám podarí, ak v úvode nevynecháme jeden dôležitý krok - preosievanie múky.
  • Ak ide do krému maslo, vyberieme ho z chladničky v dostatočnom predstihu, aby získalo izbovú teplotu. Týmto jednoduchým krokom sa vyhneme seknutiu plnky.
  • Na korpus nikdy nenatierame studený stuhnutý džem alebo marmeládu (potrhá korpus). Počkáme, kým sa zohreje pri izbovej teplote. Ak je času málo, vložíme pohár s džemom do misky s teplou vodou alebo ho mierne rozriedime sirupom.
  • Je korpus pravidelne po upečení vydutý v strede? Nabudúce stačí plechom s práve naliatym cestom zľahka dvakrát buchnúť a dvakrát ho zatočiť na stole, aby sa cesto rozlialo rovnomerne aj do okrajov!

Bonus naviac - Ako počas pečenia ochrániť displej tabletu alebo telefónu pred zašpinením? Pri čítaní našich sladkých receptov a postupov vždy prekryjeme displej potravinovou fóliou. Už žiadne ulepené ani zamúčené odtlačky alebo zašpinené konektory.

 

👉Ako vianočné zákusky nakrájať?

Samotné krájanie zákuskov korunuje celú snahu. Cieľom je nakrájať úhľadné kúsky bez polámanej polevy a rozdrobeného korpusu. Také, ktoré nechajú krásne vyniknúť jednotlivé vrstvy. Na krájanie čokoládových a cukrových polev sa najčastejšie používa tento postup:

  • Zákusok vyberieme z chladničky a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby poleva mierne zmäkla.
  • Do vysokej nádoby (napríklad odmerky alebo vysokej šálky) nalejeme horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice a vložíme do nej dva nože s štíhlou tenkou čepeľou.
  • V horúcej vode ich necháme chvíľu zohriať.
  • Najskôr opatrne orežeme nerovnomerné okraje na zákusku. Horúcu čepeľ noža priložíme k poleve a chvíľu počkáme, aby pri reze pekne poddala a nepraskala.
  • Po každom reze nôž očistíme papierovým obrúskom a vložíme späť do horúcej vody. Na ďalší rez si vezmeme nahriaty nôž.
  • Pre vytvorenie úhľadných kúskov rovnakej veľkosti je dobré vytvoriť si šablónu – úzky pás z tvrdého papiera, napríklad so šírkou 2,5 - 3 cm, ktorý priložíme k poleve a hranou jemne zatlačíme do polevy, aby zanechal nepatrný odtlačok. Podĺž neho potom režeme. Zákusky tak budú rovnako široké na celom plechu.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA