Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom
13. 12. 2022
6 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Hľadajú na najlepšie zákusky na Vianoce! Vianočný čas sa totiž nezadržateľne blíži a spolu s ním aj sladké domáce vypekanie. Ako si vybrať? Dobrá správa – máme celú zbierku receptov na výborné zákusky. S nimi budú tieto vianočné sviatky dokonalé a správne sladké.
🍰Zákusky na Vianoce, ktoré máme najradšej
Napiecť výborné zákusky na Vianoce sa tento rok nemusí niesť v znamení hektiky. Stačí si premyslieť, aké druhy zákuskov napiecť a kde ich uskladniť. Vždy stavíme na overenú klasiku – punčové rezy, metrové rezy, medové rezy aj Marlenku na plech, ktoré chutia azda každému. Z nich sa dá nakrájať veľa kúskov a potešia každého vianočného hosťa.
Punčové rezy – recept
Punčové rezy s neprehliadnuteľnou ružovou polevou a intenzívnou chuťou neodmysliteľne patria k sviatočným chvíľam.
Dokonalé punčové rezy s mramorovým efektom – tradičný vianočný zákusok v novom prevedení!
Opitý Izidor – recept
Opitý Izidor – zákusok plný orechov a rumu, ktorý vytvára výnimočnú vianočnú atmosféru.
A keďže dobrého nie je nikdy dosť - opitý Izidor tentokrát v atraktívnej košíčkovej verzii, ktorá nevyžaduje precízne krájanie na rovnomerné kúsky.
Metrový koláč – recept
Aj príjemne krémový metrový koláč je neodmysliteľnou súčasťou sviatočne ladených vianočných stolov. Dva farebne rozličné korpusy sa pečú vo forme s názvom srnčí chrbát. Ukladanie a plnenie krémom je jednoduché, pri krájaní treba ísť pekne zošikma pod uhlom.
Metrový koláč
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.
Tradičné medové rezy – recept
Zákusok, ktorý svojou voňou a chuťou azda najviac spríjemní vianočné chvíle – medové rezy.
Medové krémeše – recept
Zostaňme ešte na chvíľu v spoločnosti medu. V presnom recepte je všetko dôležité pre prípravu lahodných medových krémešov.
Žĺtkové rezy – recept
Žĺtkové rezy patria k najobľúbenejším vianočným receptom. Ich hlavným tromfom je šťavnaté orechové cesto a sladká žĺtková poleva.
Parížske rožky – recept
Parížske rožky ako od cukrárky? S naším detailným postupom sa dajú zvládnuť aj bez veľkých skúseností. Kto ich tieto Vianoce vyskúša?
Parížske rožky
Parížske rožky podľa klasického receptu. Kto nemá rád rastlinné tuky na pečenie, môže nahradiť maslom.
Marlenka guličky – recept
Chuť medu, orechov a kondenzovaného mlieka je v týchto Marlenka guličkách neodolateľná. Dobrá správa – kto nechce piecť medové pláty, môže použiť aj hotové medovníky!
Domáca Marlenka na plech – recept
Podobná chuť, no za to iné prevedenie. Marlenka na plech isto poteší milovníkov sladkého. Je lepšie ju schovať, inak do Vianoc nevydrží. Je to totiž perfektný rodinný vianočný zákusok!
Domáce veterníky s bielou čokoládou – recept
Toto je láska na prvý pohľad aj zahryznutie! Výnimočné domáce veterníky s bielou čokoládou potešia aj tie najnáročnejšie jazýčky.
Kokosové makrónky – recept
Pre milovníkov kokosu sú tieto kokosové makrónky perfektným chuťovým zážitkom. Chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri. Príjemné exotické, a predsa dobre známe. Odporúčame vyskúšať!
Čokoládovo-orieškové kocky – recept
Oriešky, semienka, čokoláda, sušené figy – tieto čokoládovo-orieškové kocky majú potenciál zaujať každého, ktoré hľadá zdravšie sviatočné maškrtenie.
Čokoládovo orieškové kocky
Niečo pre maškrtníkov zdravých dobrôt! Tieto čokoládové kocky sú jednoduchým a rýchly osvedčeným receptom, ktorý vám zaberie iba pár minút. Čokoládový základ je naplnený rôznymi druhmi orieškov, semienok a sušených fíg.
Slávnostné kávové rezy – recept
Po tradičných a dobre známych zákuskových tromfoch aj jedna lákavá novinka. Tieto slávnostné kávové rezy majú jedinečnú kávovú arómu i chuť.
Slávnostné kávové rezy
Vyskúšajte tento recept na slávnostné kávové rezy s kakaovou posýpkou a orieškovou ozdobou.
Prečítaj si tiež
TOP zákusky – Spojenie chutí, ktorým sa nedá odolať! Výber najobľúbenejších
Nedeľné poobedie, rodinná oslava či výročie – to všetko sú príležitosti, ktoré si pýtajú výnimočný zákusok. Nasledujúce inšpirácie na TOP zákusky v rôznych podobách potešia každého milovníka sladkého. Čo to bude tentokrát? Ovocný zákusok alebo fantastický krémový zákusok?
Prečítaj si tiež
Jednoduché zákusky na plech – 12 obľúbených receptov, ktorým sa nedá odolať
Chceš si upiecť niečo sladké? Nasledujúce recepty na jednoduché zákusky na plech v sebe spájajú to, čo hľadajú mnohí z nás – jednoduché cesto na plech, ktoré dopĺňa jemná krémová alebo ovocná náplň. Čím viac kúskov, tým lepšie!
🎄Vianočné rezy a dezerty v slávnostnom prevedení
V inšpirácii na skvelé vianočné zákusky budeme ešte chvíľu pokračovať. Receptov na sladké dobroty je totiž neúrekom a každý má iných obľúbencov. Máš chuť na kokos, orechy, gaštany či extra dávku čokolády? V nasledujúcich receptoch možno nájdeš svojich favoritov...
Perníkové minitortičky
Tento recept na perníkové minitortičky s kokosovou plnkou a čokoládovou polevou sme si zamilovali.
Kokosový zákusok – recept
Intenzívna kokosová plnka a šťavnatý kakaový korpus – to je spojenie, ktoré funguje v nejednej kupovanej cukrovinke. My už vieme, ako tento kokosový zákusok chutí!
Dobošové rezy – recept
Dobošové rezy pozná netreba príliš predstavovať. S detailným postupom sa tieto vianočné rezy z 5 plátov cesta podaria.
Domáce dobošové rezy
Ku vianočným sviatkom neodmysliteľne patria Dobošove rezy. Vyskúšajte ich podľa tohoto receptu na Dobošove rezy od babky.
Tieto luxusné dobošové rezy právom patria medzi naše naobľúbenejšie zákusky na Vianoce.
Poschodový krémeš – recept
Fantastický poschodový krémeš? To znie ako skutočne dobrý nápad.
Fantastický lacný poschodový krémeš
Jemný, úžasne krémový zákusok nielen na sviatky, ale na každú príležitosť. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok stojí zato!
Dvojfarebné orechové kocky – recept
Dvojfarebné orechové kocky poliate bielou a hnedou polevou sú klasikou medzi vianočnými rezmi.
Dvojfarebné kocky
Rýchly a jednoduchý recept na dvojfarebné orechové kocky poliate bielou a hnedou polevou.
Krtkova torta na plechu – recept
S touto sladkou pochúťkou urobíš radosť najmä deťom. Krtkova torta na plechu je obmenou obľúbeného dezertu.
Jednoduchá vianočná torta – recept
K Vianociam patria výnimočné pochúťky. Čo tak vyskúšať jednoduchú vianočnú tortu?
Gaštanová roláda s višňami – recept
Recept na gaštanovú roládu s višňami nám učaroval lahodnou kombináciou chutí.
Londýnske rezy – recept
Na londýnske rezy si môže smelo trúfnuť aj začiatočník v pečení.
Sviatočné krémové rezy – recept
Tieto krémové rezy vyzerajú parádne. Už už len jeden z podnosu zobrať a pustiť sa do maškrtenia.
Žerbo rezy – recept
Orechová chuť žerbo rezov patrí v niektorých rodinách k Vianociam už celé generácie.
Fantastické čokoládové zákusky – recepty
Máme aj dva skvelé tipy pre milovníkov čokoládových dezertov. Sacher kocky a fantastická čokoládová torta majú ten správny slávnostný cveng.
Jednoduchá a fantastická čokoládová torta
Najlepšia čokoládová torta, akú ste vyskúšali, rýchlo a vynikajúco. Šťavnatý korpus a zamatová čokoládová poleva z nej robí favorita našich rodinných narodeninových osláv. Som si istá, že tento recept na jednoduchú čokoládovú tortu si zamilujete aj vy!
Nepečené vianočné dezerty – recepty
Zaujať môžu aj sladké nepečené vianočné dezerty. Medzi nimi napríklad čertove guľky, rumové guľky a salkové šuhajdy.
Rumové guľky
Pripravte si aj Vy túto jednohubku - nepečené rumové guľky. Obaliť ich môžete podľa vlastnej chuti v kakau, kokose alebo cukrárenských ozdobách.
Salkové šuhajdy
Pripravte deťom vynikajúce salkové šuhajdy. Čo sa týka Salka máme 2 možnosti - buď ho uvaríme alebo si kúpime rovno uvarené a máme o robotu menej :D
Prečítaj si tiež
Kedy piecť Vianočné pečivo? Harmonogram s tými najlepšími vianočnými receptami
Kedy piecť Vianočné pečivo, aby zhon a stres nedostal šancu? Na vianočné pečenie sa zíde mať po ruke plán a zbierku tých najlepších receptov na vianočné pečivo, koláče a ďalšie dobroty. Je to len jedenkrát za rok, tak si poďme užiť adventnú atmosféru tak, ako sa patrí!
Prečítaj si tiež
Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina
Aké by bolo vianočné pečenie bez vône škorice, vanilky a orechov? Ak už aj u teba narastá vianočná nálada, je čas pustiť sa do starostlivého plánovania. Na čo nezabudnúť? Ako zvládnuť vianočné pečenie bez zhonu a v dokonalej sviatočnej pohode?
Zdroj: pixabay.com
⭐Rady a tipy, ktoré sa zídu pri vypekaní vianočných zákuskov
A nielen vtedy…
Príprava zákuskov na Vianoce by sa v ideálnom prípade mala niesť v pokojnej sviatočnej atmosfére. Všetci však vieme, že práve niekoľko dní pred Vianocami zavládne v mnohých domácnostiach veľký zhon. Upratať, nakúpiť, napiecť, navariť, zabaliť darčeky! Ako sa vyhnúť náhleniu a užiť si príjemný čas v kuchyni? Skúsené cukrárky nepodľahnú panike, ani keď majú zákuskami naplniť veľké kartóny.
Poradíme, ako sa vyhnúť najčastejším chybám a pripraviť také zákusky na Vianoce, ktoré zožnú veľký úspech.
- Ak ide do korpusu prášok do pečiva alebo sneh vyšľahaný z bielkov, prvé minúty rúru zásadne neotvárame, inak by cesto spľaslo. Rovnaké pravidlo platí aj vtedy, ak pečieme odpaľované cesto.
- Podstatne lepší výsledok šľahania (cesta, plnky, snehu) získame, ak pri mixovaní budeme hýbať iba misou, nie šľahačom.
- Príliš riedku polevu zahusťujeme dodatočne pridaním cukru. Na zriedenie hustej polevy môžeme použiť pár kvapiek rumu (rozriedenej esencie) alebo šťavy z citrusov.
- Rovnomerne vysoký a nadýchaný korpus sa nám podarí, ak v úvode nevynecháme jeden dôležitý krok - preosievanie múky.
- Ak ide do krému maslo, vyberieme ho z chladničky v dostatočnom predstihu, aby získalo izbovú teplotu. Týmto jednoduchým krokom sa vyhneme seknutiu plnky.
- Na korpus nikdy nenatierame studený stuhnutý džem alebo marmeládu (potrhá korpus). Počkáme, kým sa zohreje pri izbovej teplote. Ak je času málo, vložíme pohár s džemom do misky s teplou vodou alebo ho mierne rozriedime sirupom.
- Je korpus pravidelne po upečení vydutý v strede? Nabudúce stačí plechom s práve naliatym cestom zľahka dvakrát buchnúť a dvakrát ho zatočiť na stole, aby sa cesto rozlialo rovnomerne aj do okrajov!
Bonus naviac - Ako počas pečenia ochrániť displej tabletu alebo telefónu pred zašpinením? Pri čítaní našich sladkých receptov a postupov vždy prekryjeme displej potravinovou fóliou. Už žiadne ulepené ani zamúčené odtlačky alebo zašpinené konektory.
Prečítaj si tiež
Vianočné koláče: Najlepšie tradičné dobroty a sladké koláčiky – 30+ receptov
Rok ubehol ako voda a opäť je tu čarovný čas na vianočné koláče. Tie najlepšie vianočné koláčiky, koláče, dobrôtky a zákusky sme vybrali do nášho veľkého špeciálu, v ktorom nájdeš množstvo úžasnej sladkej inšpirácie.
Prečítaj si tiež
Luxusné vianočné pečivo, ktoré bude mať veľký úspech
Jedinečnú vianočnú atmosféru vytvára dobré jedlo. Nasledujúce recepty na luxusné vianočné pečivo majú všetko, čo od sladkých dobrôt chceme. Sú chutné, na pohľad atraktívne a plné výborných ingrediencií. Stavíš na istotu alebo sa necháš presvedčiť na neopozerané vianočné pečivo?
👉Ako vianočné zákusky nakrájať?
Samotné krájanie zákuskov korunuje celú snahu. Cieľom je nakrájať úhľadné kúsky bez polámanej polevy a rozdrobeného korpusu. Také, ktoré nechajú krásne vyniknúť jednotlivé vrstvy. Na krájanie čokoládových a cukrových polev sa najčastejšie používa tento postup:
- Zákusok vyberieme z chladničky a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby poleva mierne zmäkla.
- Do vysokej nádoby (napríklad odmerky alebo vysokej šálky) nalejeme horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice a vložíme do nej dva nože s štíhlou tenkou čepeľou.
- V horúcej vode ich necháme chvíľu zohriať.
- Najskôr opatrne orežeme nerovnomerné okraje na zákusku. Horúcu čepeľ noža priložíme k poleve a chvíľu počkáme, aby pri reze pekne poddala a nepraskala.
- Po každom reze nôž očistíme papierovým obrúskom a vložíme späť do horúcej vody. Na ďalší rez si vezmeme nahriaty nôž.
- Pre vytvorenie úhľadných kúskov rovnakej veľkosti je dobré vytvoriť si šablónu – úzky pás z tvrdého papiera, napríklad so šírkou 2,5 - 3 cm, ktorý priložíme k poleve a hranou jemne zatlačíme do polevy, aby zanechal nepatrný odtlačok. Podĺž neho potom režeme. Zákusky tak budú rovnako široké na celom plechu.