Vianočné šuhajdy
Základ receptu je z o starej kuchárskej knihy Dalibora Vozára, no keďže nám to moc nechutilo tak som ho vylepšil. Odvtedy každý, kto ich jedol povedal, že lepšie šuhajdy nejedol. Nám chutia a to je dôležité. Okrem toho sa treba na ne pripraviť už od leta.
Ingrediencie
- 500 g vlašské orechy
- 200 g cukor mletý
- 2 pl kakao
- 10 g cukor vanilkový
- 200 g maslo
- 500 g čokoláda na varenie
- 100 kus višne v alkohole vykôstkované
- 400 g CERA stužený tuk
- 1 dl rum
- 2 dl mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si spravíme plnku. Mlieko dáme variť s mletým cukrom a vanilkovým cukrom. necháme vrieť asi 5 - 8 minút. potom odstavíme a zamiešame do neho maslo, keď sa maslo za stáleho miešania rozpustí tak primiešame dve lyžice kakaa. Hrniec ponoríme do studenej vody a za miešania hmotu vychladíme. ( nemusí byť úplne studená ). Do chladného zamiešame orechy a rum. Všetko premiešame tak aby sme mali hustú kašu.
V plechovej miske nad parou, alebo vo vodnom kúpeli rozpustíme tuk a čokoládu.
Papierové košíčky, najlepšie sú hlbšie, porozkladáme na plech a do každého dáme na dno, asi jednu kávovú lyžičku čokolády a necháme stuhnúť. Kým budete robiť posledný košíček tak tie prvé už budú tuhé.
Do každého košíčka dáme primerané množstvo plnky.
Navrch pridáme jednu višňu a trošku ju pritlačíme do plnky.
Zalejeme čokoládou a na vrch môžeme ale nemusíme dať oriešok.
Ak niekto nevie ako si spraviť super višňové boule tak tu je postup. jedno kilo višní, liter vodky a kilo cukru. Do trojlitrového pohára dáme postupne višne cukor a vodku. Zavrieme a necháme do Vianoc. Dole na obrázku sú už vykôstkované višne. Likér už máme vo fľaškách.