Výborný orechový závin bez kysnutia
Výborný orechový závin bez kysnutia
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g hladká múka
- 1 vajce g kyslá smotana
- 1 prášok do pečiva
- 1⁄4 kl soli
- 1 pl práškový cukor
- 100 ml mlieko
- 200 g margarín
Na potretie
- 1 ks vajce
- trocha oleja
Orechová plnka
- 200 g orechy
- 100 ml horúce mlieko
- 1 vanilka cukor
- cukor Kryštálový podľa chuti
- citrónová kôra
- Hrozienka voliteľné
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Zmäknutý margarín vymiešame metličkou, pridáme vajce a kyslú smotanu a všetko spolu ešte raz vymiešame. Následne vlejeme mlieko a postupne budeme pridávať múku ktorú sme v osobitnej nádobe zmiešali so všetkými práškovými surovinami.
Vypracujeme cesto, ktoré potom rozdelíme na 3 rovnaké časti. Ak sa cesto ešte lepí, podľa potreby dodáme múku. Cesto nemusí dlho odstáť, úplne stačí kým pripravujeme plnku.
Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký štvorec a natrieme plnku až takmer po okraje. Jeden okraj necháme voľný asi 2 cm, to bude ten, ktorý bude na spodnej strane štrúdle keď ju zrolujeme.
Hotove štrúdle uložíme na plech s papierom a potrieme rozšľahaným vajíčkom s olejom. Pečieme na 200-220 C asi 30 min. Po upečení prikryjeme utierkou kým štrúdľa trochu vychladne. Môžme posypať práškovým cukrom.
Orechy zomelieme, pridáme vanilkový a kryštálový cukor. Zalejeme horúcim mliekom, a všetko dobre premiešame. Podľa chuti ešte dodáme citrónovú kôru a hrozienka. My máme radi veľa plnky, takže v tomto prípade množstvo plnky je na 1 štrúdlu