:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/77412050c6906c0cd67558e9a43370.jpeg)
Vynikajúca doboš torta
Vynikajúca originál doboš torta s čokoládovým krémom a karamelovou polevou. Doboš torta je tradičná maďarská torta.
Ingrediencie
Pláty torty
- 7 ks vajcia
- 6 pl kryštálový cukor
- 10 g vanilkový cukor
- 7 pl múka
- 2 pl olej
- 2 pl kefír
Čokoládový krém
- 6 ks vajce
- 150 g cukor
- 10 g vanilkový cukor
- 200 g čokoláda
- 250 g maslo
Karamelová poleva
- 200 g cukor
- 20 g maslo
- 2 pl citrónová šťava
Na ozdobenie
- nasekané oriešky
Najnovšie letáky
Postup
Na začiatok si oddelíme žĺtka od bielok. Ako prvé vyšľaháme bielka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Potom postupne pridávame žĺtka
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/f2c71ddeca7fefde4c47f1933fe3f8.jpeg)
Zdroj: Youtube
Keď sú všetky žĺtka zašľahané, pridáme do cesta olej a kefír. Múku preosejeme cez sítko a na najnižších otáčkach zapracujeme do cesta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/eee1a20c8c9f2b943bad05ad558b07.jpeg)
Zdroj: Youtube
Plech potrieme vodou a na papier na pečenie si nakreslíme okruhlé formy, na ktoré lyžicou nanesieme cesto. Cesto na doboš tortu pečieme na 200°C približne 5 - 8 minút. Budeme potrebovať celkovo 6 kusov plátov.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/af05552222d239c9bbd7d412021ec0.jpeg)
Zdroj: Youtube
Čokoládový krém pripravíme tak, že v miske rozmiešame vajíčka s vanilkovým a kryštálovým cukrom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/d68e2e8de204c68865f740cc7c4ea5.jpeg)
Zdroj: Youtube
Vyšľahaný krém varíme 20 minút nad parou za stáleho miešania.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/314c16eac4b8bcd39d3b1eb193654a.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po uvarení ho odstavíme zo sporáka a pridáme k nemu čokoládu. Krém necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/bec97e719372563ff4754b1b0562ca.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po vychladnutí pridáme do krému maslo, ktoré má izbovú teplotu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/444f7e6b2311bc8b7d8686f7b16937.jpeg)
Zdroj: Youtube
Keď máme čokoládový krém hotový, môžeme začať s plnením plátov. Na tortu použijeme zatiaľ len 5 plátov. Krémom potrieme aj celý obvod doboš torty.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/f465a71398fe560599ffe1ffadfa8a.jpeg)
Zdroj: Youtube
Boky torty ozdobíme nasekanými vlašskými orechami.
Karamelová poleva V hrnci upálime cukor na karamel. Po chvíli pridáme maslo.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/c9e677021bc02fda266256b34cf46e.jpeg)
Zdroj: Youtube
Keď je cukor s maslom rozpustený, pridáme do polevy ešte citrónovú šťavu. Varíme do zhustnutia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/4e3e075b1e98585356624a4d917770.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na posledný zvyšný plát nalejeme karamelovú polevu. Nožík si omastíme margarínom a plát rozrežeme na trojuholníky.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/f3cd9a8fc42af8345ca9ec9b2823ac.jpeg)
Zdroj: Youtube
Hotová torta vyzerá takto úžasne na reze :D
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eKIevBvZBs06r0RzRLMl/3ab9e1b0c945327d01952b64443fa5.jpeg)
Zdroj: Youtube