Vynikajúca doboš torta
Vynikajúca originál doboš torta s čokoládovým krémom a karamelovou polevou. Doboš torta je tradičná maďarská torta.
Ingrediencie
Pláty torty
- 7 ks vajcia
- 6 pl kryštálový cukor
- 10 g vanilkový cukor
- 7 pl múka
- 2 pl olej
- 2 pl kefír
Čokoládový krém
- 6 ks vajce
- 150 g cukor
- 10 g vanilkový cukor
- 200 g čokoláda
- 250 g maslo
Karamelová poleva
- 200 g cukor
- 20 g maslo
- 2 pl citrónová šťava
Na ozdobenie
- nasekané oriešky
Najnovšie letáky
Postup
Na začiatok si oddelíme žĺtka od bielok. Ako prvé vyšľaháme bielka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Potom postupne pridávame žĺtka
Zdroj: Youtube
Keď sú všetky žĺtka zašľahané, pridáme do cesta olej a kefír. Múku preosejeme cez sítko a na najnižších otáčkach zapracujeme do cesta.
Zdroj: Youtube
Plech potrieme vodou a na papier na pečenie si nakreslíme okruhlé formy, na ktoré lyžicou nanesieme cesto. Cesto na doboš tortu pečieme na 200°C približne 5 - 8 minút. Budeme potrebovať celkovo 6 kusov plátov.
Zdroj: Youtube
Čokoládový krém pripravíme tak, že v miske rozmiešame vajíčka s vanilkovým a kryštálovým cukrom.
Zdroj: Youtube
Vyšľahaný krém varíme 20 minút nad parou za stáleho miešania.
Zdroj: Youtube
Po uvarení ho odstavíme zo sporáka a pridáme k nemu čokoládu. Krém necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Zdroj: Youtube
Po vychladnutí pridáme do krému maslo, ktoré má izbovú teplotu.
Zdroj: Youtube
Keď máme čokoládový krém hotový, môžeme začať s plnením plátov. Na tortu použijeme zatiaľ len 5 plátov. Krémom potrieme aj celý obvod doboš torty.
Zdroj: Youtube
Boky torty ozdobíme nasekanými vlašskými orechami.
Karamelová poleva V hrnci upálime cukor na karamel. Po chvíli pridáme maslo.
Zdroj: Youtube
Keď je cukor s maslom rozpustený, pridáme do polevy ešte citrónovú šťavu. Varíme do zhustnutia.
Zdroj: Youtube
Na posledný zvyšný plát nalejeme karamelovú polevu. Nožík si omastíme margarínom a plát rozrežeme na trojuholníky.
Zdroj: Youtube
Hotová torta vyzerá takto úžasne na reze :D
Zdroj: Youtube