Zdroj: Pixabay
Zdravý vegánsky pšeničný chlieb Essene
Tento recept na starodávny chlieb je tak jednoduchý, ako sa len dá! Hlavnou zložkou sú naklíčené pšeničné plody bez ďalších prísad a konzervačných látok. Esenský chlieb je vegánsky a neuveriteľne zdravý, pretože poskytuje značné množstvo vlákniny a živín. Je tiež chutným občerstvením alebo prílohou. Napriek dlhšej príprave je skutočná práca s chlebom minimálna, takže tento recept je prekvapivo jednoduchý aj pre začiatočníkov.
Ingrediencie
- 2 poháre Pšeničné zrná (možno bude potrebné trochu viac)
- Pramenitá voda na namáčanie
- 1 čajová lyžička morská soľ
Najnovšie letáky
Postup
Pšeničné zrná najprv namočte do veľkého množstva vody. Všimnite si, ako napučia a absorbujú pozoruhodné množstvo vody, preto je často potrebné trochu viac pšenice. Odporúčam ich namočiť na noc alebo aspoň na 10 až 12 hodín.
Z pšeničných bobúľ sceďte vodu, dôkladne ich opláchnite a nechajte odpočívať. Naklíčenú pšenicu prikryte tkaninou, aby ste zabránili tvorbe prachu a hmyzu, ale umožnili cirkuláciu vzduchu.
Počas nasledujúcich 24-36 hodín pšeničné zrná každých 6-8 hodín prepláchnite a sceďte. Tým sa zabráni vzniku plesní. Všimnite si, že pšenica začne klíčiť malé chvostíky.
Keď sú klíčky dlhé asi štvrť centimetra, naposledy ich opláchnite a dôkladne osušte.
Naklíčené pšeničné zrná preložte do kuchynského robota. Ak uprednostňujete trochu korenia, pridajte morskú soľ. Niekoľkokrát pulzujte, kým nezískate konzistenciu podobnú cestu. Buďte opatrní a nepreháňajte spracovanie.
Predhrejte rúru na najnižšiu možnú teplotu, ideálne okolo 65 °C (150 °F). Ak vaša rúra nemá takúto teplotu, budete musieť upraviť čas pečenia, aby sa chlieb nevysušil.
Z cesta vytvorte bochník a položte ho na plech. Pečte približne 3 - 4 hodiny, alebo kým chlieb nie je na dotyk pevný a zlatohnedý. Pomalý spôsob pečenia pri nízkej teplote je v súlade s tradíciou essene a pomáha zachovať živiny v zrnách.
Keď je chlieb hotový, nechajte ho pred krájaním úplne vychladnúť. To uľahčí krájanie, ktoré bude jednoduchšie a úhľadnejšie.