REKLAMA

Zdroj: Pixabay

Zdravý vegánsky pšeničný chlieb Essene

Tento recept na starodávny chlieb je tak jednoduchý, ako sa len dá! Hlavnou zložkou sú naklíčené pšeničné plody bez ďalších prísad a konzervačných látok. Esenský chlieb je vegánsky a neuveriteľne zdravý, pretože poskytuje značné množstvo vlákniny a živín. Je tiež chutným občerstvením alebo prílohou. Napriek dlhšej príprave je skutočná práca s chlebom minimálna, takže tento recept je prekvapivo jednoduchý aj pre začiatočníkov.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
5
  • 2 poháre Pšeničné zrná (možno bude potrebné trochu viac) Pridané do
  • Pramenitá voda na namáčanie Pridané do
  • 1 čajová lyžička morská soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

600 min.
1. Krok

Pšeničné zrná najprv namočte do veľkého množstva vody. Všimnite si, ako napučia a absorbujú pozoruhodné množstvo vody, preto je často potrebné trochu viac pšenice. Odporúčam ich namočiť na noc alebo aspoň na 10 až 12 hodín.

2. Krok

Z pšeničných bobúľ sceďte vodu, dôkladne ich opláchnite a nechajte odpočívať. Naklíčenú pšenicu prikryte tkaninou, aby ste zabránili tvorbe prachu a hmyzu, ale umožnili cirkuláciu vzduchu.

3. Krok

Počas nasledujúcich 24-36 hodín pšeničné zrná každých 6-8 hodín prepláchnite a sceďte. Tým sa zabráni vzniku plesní. Všimnite si, že pšenica začne klíčiť malé chvostíky.

4. Krok

Keď sú klíčky dlhé asi štvrť centimetra, naposledy ich opláchnite a dôkladne osušte.

5. Krok

Naklíčené pšeničné zrná preložte do kuchynského robota. Ak uprednostňujete trochu korenia, pridajte morskú soľ. Niekoľkokrát pulzujte, kým nezískate konzistenciu podobnú cestu. Buďte opatrní a nepreháňajte spracovanie.

6. Krok

Predhrejte rúru na najnižšiu možnú teplotu, ideálne okolo 65 °C (150 °F). Ak vaša rúra nemá takúto teplotu, budete musieť upraviť čas pečenia, aby sa chlieb nevysušil.

7. Krok

Z cesta vytvorte bochník a položte ho na plech. Pečte približne 3 - 4 hodiny, alebo kým chlieb nie je na dotyk pevný a zlatohnedý. Pomalý spôsob pečenia pri nízkej teplote je v súlade s tradíciou essene a pomáha zachovať živiny v zrnách.

8. Krok

Keď je chlieb hotový, nechajte ho pred krájaním úplne vychladnúť. To uľahčí krájanie, ktoré bude jednoduchšie a úhľadnejšie.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Lacné jedlá

1490 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3610 receptov