Zdroj: FB: Varenie je radosť
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom s kyslou kapustou
Tradičné a u nás veľmi obľúbené zemiakové knedle plnené údeným mäsom s kyslou kapustou.
Ingrediencie
Knedle:
- 800 g zemiaky uvarené v šupke
- 250 g hrubá múka
- 1 kus vajce
- soľ
Mäsová plnka:
- 200 g mleté bravčové pliecko
- cesnak
- korenie čierne mleté
- rasca
- soľ
Dusená kapusta:
- 1 čl cukor
- kyslá kapusta
- prerastená slanina
- Cibuľa
- korenie čierne mleté
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Kyslú kapustu opláchnite.
Pripravíme si základ. Na kocky nakrájanú slaninu opražíme, pridáme cibuľu a po chvíli kapustu.
Osolíme, okoreníme, ocukríme a dusíme do mäkka.
Mäso pomelieme alebo pokrájame na čo najmenšie kúsky.
Z prudka ho orestujeme, osolíme, okoreníme a keď sa zatiahne odstavíme zo sporáka a pridáme pretlačený cesnak. Mäsovú plnku necháme vychladnúť.
Pri príprave knedlí je dôležitý postup, všetko treba nachystať tak, aby ste cesto vypracovali, naplnili plnkou a hneď varili. Zemiaky treba dať uvariť vopred, najlepšie večer.
Do veľkého hrnca variť vodu. Keď zovrie, osolíme ju.
V šupe uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame, pridáme vajíčko, lyžičku soli a múku. Vypracujeme cesto, ktoré je trochu lepivé.
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme z neho kolieska.
Na každý kúsok dáme lyžicu plnky a zabalíme.
Každú knedľu ešte vyváľame v múke.
Knedlíky vkladáme do vriacej vody a varíme ich asi 15 minút. Ak treba opatrne premiešajte, hlavne zo začiatku, aby sa knedle neprilepili o dno hrnca.