Netradičné veľkonočné dezerty, s ktorými zahviezdite u hostí
22. 3. 2024
4 min. čítania
Zdroj: bigstock.com
Chcete túto Veľkú noc okrem tradičných receptov vyskúšať aj niečo nové? Inšpirujte sa našimi tipmi na originálne veľkonočné dezerty, s ktorými určite prekvapíte svojich blízkych. Navyše ak vám zachutia, môžete si ich jednoducho pripraviť aj kedykoľvek mimo sviatkov.
Kávové pusinky
Potrebné suroviny:
- 140 gramov hladkej múky
- 15 gramov kakaa
- 75 gramov práškového cukru
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 75 gramov masla
- 1 vajce
- 4 čajové lyžičky mletej kávy
- Malinový džem
Maslový krém:
- 100 gramov práškového cukru
- 50 gramov masla
- 2 čajové lyžičky mletej kávy
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 ºC. Vezmite si misku a zmiešajte v nej múku, kakao a cukor. Potom primiešajte maslo a rozšľahané vajíčko. Mletú kávu zalejte vodou a pridajte do cesta 4 čajové lyžičky.
- Z vymiešanej zmesi vytvorte rukami malé guličky rovnakej veľkosti a poukladajte ich na dobre vymastený plech. Pečte ich 15 minút a potom nechajte úplne vychladnúť.
- Na prípravu maslovej plnky zmiešajte maslo a postupne pridávajte práškový cukor, až kým nebude plnka svetlá a nadýchaná. Aj do plnky pridajte kávu a dobre premiešajte.
- Na záver dajte na upečené pusinky malinový džem, krém a uzavrite ju ďalšou upečenou pusinkou.
Zdroj: bigstock.com
Veľkonočné sušienky
Potrebné suroviny:
Cesto:
- 5 hrnčekov hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
- 1 hrnček masla
- 2 hrnčeky cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 hrnček cmaru
Poleva:
- 1 hrnček masla
- 900 gramov práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice mlieka
- zelené potravinárske farbivo
- 2 vrecká malých čokoládových vajíčok
Postup:
- Začnite prípravou cesta na sušienky. Do veľkej misky preosejte múku, prášok do pečiva a soľ. Odložte bokom.
- V ďalšej miske zmiešajte maslo, cukor, vajíčka a vanilkový cukor. Po vymiešaní pridajte polovicu suchých ingrediencií. Začnite miešať a potom pridajte k zmesi cmar. Následne pridajte ešte zvyšné suché suroviny a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. To potom zabaľte do fólie a dajte na celú noc do chladničky.
- Po vychladnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche. Pomocou pohára z vyvaľkaného cesta vyrežte kruhy, ktoré uložíte na plech vystlaným papierom na pečenie. Pečte na 190 °C približne 8 až 10 minút a potom nechajte sušienky poriadne vychladnúť.
- Kým sušienky chladnú, pripravte si polevu. Mixérom vyšľahajte roztopené maslo s práškovým cukrom a vanilkový extraktom. Pre hladšiu konzistenciu pridajte mlieko. Po vyšľahaní vmiešajte do polevy ešte zelené potravinárske farbivo.
- Pripravenú polevu vložte do zdobiaceho vrecúška a pridajte na vrch sušienok malé stopky. To vytvorí na sušienkach efekt trávy. Na záver ešte pridajte na trávu z polevy tri čokoládové vajíčka a po ozdobení nechajte všetko spolu poriadne stuhnúť.
Zdroj: bigstock.com
Bábovka
Potrebné suroviny:
Cesto:
- ¾ hrnčeka zmäknutého masla
- 1 ½ hrnčeka cukru
- 3 vajcia
- 1 ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 ¼ hrnčeka kyslej smotany
- 2 ½ hrnčeka hladkej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- ¼ čajovej lyžičky soli
Posýpka:
- ¼ hrnčeka hnedého cukru
- ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice masla
Poleva:
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 2 hrnčeky práškového cukru
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 5 polievkových lyžíc mlieka
- 2 polievkové lyžice posýpky plus viac na ozdobu
Postup:
- Začnite predhriatím rúry na 180 °C . V miske vyšľahajte spolu maslo aj s vajíčkami. Potom pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Nakoniec pridajte suché suroviny k mokrým a miešajte ich, kým sa úplne nespoja.
- Ďalej si pripravte posýpku. Do misky dajte hnedý cukor, múku, škoricu, soľ a maslo. Prstami zmes miešajte, kým nevytvoríte posýpku. Následne do maslom vymastenej bábovkovej formy nalejte polovicu cesta. To posypte posýpkou a zalejte zvyškom cesta. Bábovku pečte 50 až 60 minút.
- Medzitým si pripravte polevu. V miske vyšľahajte práškový cukor, rozpustené maslo, vanilku, soľ a mlieko. Snažte sa, aby bola poleva čo najhustejšia. Nakoniec, keď bábovka vychladne polejtu ju polevou a môžete servírovať.