REKLAMA
Alpský knedlík Germknödel s vanilkovou omáčkou

Alpský knedlík Germknödel s vanilkovou omáčkou

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 250 g polohrubá múka Pridané do
  • 42 g čerstvé droždie Pridané do
  • 100 ml mlieko Pridané do
  • 25 g Med Pridané do
  • 25 g maslo Pridané do
  • 2 g soľ Pridané do
  • 1 ks vajce Pridané do
  • 15 g citrónová kôra Pridané do
  • 120 g Laná Pridané do
  • 1 ks vanilkový struk Pridané do
  • 4 ks žĺtko Pridané do
  • 500 ml smotana na šľahanie Pridané do
  • 80 g cukor Pridané do

Na kropenie

  • 150 g mletý mak Pridané do
  • cukor Múka Pridané do
  • mäta Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

S kvasnicami, teplým mliekom, medom a trochou múky pripravíme kvások. necháme cca 10min kým vzkysne.

2. Krok

Rozpustíme maslo. Vajcia, kvasok a maslo spoločne vyšľaháme vidličkou a vlejeme do múčnej zmesi. Pridáme strúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Ručne alebo v robote vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nám nelepí na misu. Pomúčime ho a v zakrytej mise ho necháme na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.

3. Krok

Vykynté cesto rozvaľame a rozkrojíme na 4 diely. Na každý z nich dáme 1–2 lyžice lekváru (môžeme zahustiť strúhankou alebo tvarohom, mandľami ak sú príliš riedke) všetko dobre uzavrieme. Necháme ešte 15 minút na vale dokysnúť. Parník jemne potrieme maslom, aby sa k nemu knedle neprichytili. Varíme v pare 15 – 18 minút. Pozor, knedle pri varení veľmi nafúknu, na parníku je potrebné okolo nich nechať dostatok miesta.

4. Krok

Medzitým uvaríme vanilkovú omáčku (Cream Anglaise). Do hrnca nalijeme smotanu. Vanilkový struk podĺžne rozrežeme a špičkou noža vyškrabeme dreň do smotany. Pomaly privedieme k varu a 2 minúty prevárame.

5. Krok

Zaťiaľ vaječné žĺtky metličkou rozmiešame s cukrom do jemnej peny. Prelejeme ich za stáleho šľahania naberačkou vriacej smotany a potom ešte druhou naberačkou. Túto žĺtkovú zmes za stáleho miešania vlejeme späť do hrnca do zvyšnej smotany, vrátime na sporák. Stále šľaháme metličkou a zahrievame, až krém zhustne. Neprevaríme, skôr len na teple necháme dojdúť. Ak máte kuchynský teplomer, môžete ho použiť – krém by mal dosiahnuť teplotu okolo 80 ˚C.

6. Krok

Mletý mak premiešame s vanilkovým cukrom.

7. Krok

Podávame knedľu poliatu vanilkovou omáčkou a posypanú makovým cukrom.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov