Alpský knedlík Germknödel s vanilkovou omáčkou
Ingrediencie
Suroviny
- 250 g polohrubá múka
- 42 g čerstvé droždie
- 100 ml mlieko
- 25 g Med
- 25 g maslo
- 2 g soľ
- 1 ks vajce
- 15 g citrónová kôra
- 120 g Laná
- 1 ks vanilkový struk
- 4 ks žĺtko
- 500 ml smotana na šľahanie
- 80 g cukor
Na kropenie
- 150 g mletý mak
- cukor Múka
- mäta
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
S kvasnicami, teplým mliekom, medom a trochou múky pripravíme kvások. necháme cca 10min kým vzkysne.
Rozpustíme maslo. Vajcia, kvasok a maslo spoločne vyšľaháme vidličkou a vlejeme do múčnej zmesi. Pridáme strúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Ručne alebo v robote vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nám nelepí na misu. Pomúčime ho a v zakrytej mise ho necháme na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.
Vykynté cesto rozvaľame a rozkrojíme na 4 diely. Na každý z nich dáme 1–2 lyžice lekváru (môžeme zahustiť strúhankou alebo tvarohom, mandľami ak sú príliš riedke) všetko dobre uzavrieme. Necháme ešte 15 minút na vale dokysnúť. Parník jemne potrieme maslom, aby sa k nemu knedle neprichytili. Varíme v pare 15 – 18 minút. Pozor, knedle pri varení veľmi nafúknu, na parníku je potrebné okolo nich nechať dostatok miesta.
Medzitým uvaríme vanilkovú omáčku (Cream Anglaise). Do hrnca nalijeme smotanu. Vanilkový struk podĺžne rozrežeme a špičkou noža vyškrabeme dreň do smotany. Pomaly privedieme k varu a 2 minúty prevárame.
Zaťiaľ vaječné žĺtky metličkou rozmiešame s cukrom do jemnej peny. Prelejeme ich za stáleho šľahania naberačkou vriacej smotany a potom ešte druhou naberačkou. Túto žĺtkovú zmes za stáleho miešania vlejeme späť do hrnca do zvyšnej smotany, vrátime na sporák. Stále šľaháme metličkou a zahrievame, až krém zhustne. Neprevaríme, skôr len na teple necháme dojdúť. Ak máte kuchynský teplomer, môžete ho použiť – krém by mal dosiahnuť teplotu okolo 80 ˚C.
Mletý mak premiešame s vanilkovým cukrom.
Podávame knedľu poliatu vanilkovou omáčkou a posypanú makovým cukrom.