Zdroj: Pixabay: PublicDomainPictures
Autentické tradičné bahamské hranolky z lastúr
Je to dokonalé tropické predjedlo na začiatok neformálnych stretnutí alebo len príjemné občerstvenie.
Ingrediencie
- 1 lb čerstvého mäsa z lastúrnikov
- 1 Paprika, jemne nasekaná
- 1 Paprika, jemne nasekaná
- 1 Cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 1 stonka Zeleru, nadrobno nakrájaného
- 2 strúčiky Cesnaku, mletého
- 1 Paprička scotch bonnet, zbavená jadierok a mletá
- 11⁄2 poháre múka
- 1 čajová lyžička Prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soľ
- 1⁄2 čajová lyžička čierneho korenia
- 1⁄2 čajová lyžička papriky
- 1⁄4 čajová lyžička kajenského korenia
- 1 pohár Mlieka
- 1 vajce
- Rastlinný olej na vyprážanie
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr mušle opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Potom ho naklepte pomocou tupej hrany sekáčika na mäso. Mlátením sa zmäkčí tvrdé mäso lastúrnika. Táto technika, ktorú som sa naučil od miestneho bahamského kuchára, zmenila môj spôsob prípravy hranolčekov. Nakrájajte zmäknuté lastúry na malé kúsky a vložte ich do veľkej misy.
Do misky pridajte nakrájanú papriku, cibuľu, zeler, cesnak a starostlivo očistenú a pomletú papriku scotch bonnet. Dôkladne premiešajte tieto prísady, aby ste sa uistili, že sa mušľa dobre premiešala s ostatnými zložkami.
V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie, papriku a kajenské korenie. Tieto suché prísady šľahajte, kým sa rovnomerne nepremiešajú. Zmes týchto korenín vytvára charakteristickú bahamskú chuť.
Vajíčko rozbijeme do mlieka, poriadne rozšľaháme a potom túto zmes pridáme k suchým prísadám. Miešajte, kým nevznikne konzistencia cesta.
Zeleninovú zmes zmiešajte s cestom. Dôkladne premiešajte, aby sa každý kúsok lastúry obalil cestom. Nechajte asi 15 minút odstáť, aby sa chute spojili.
Vo fritéze alebo na veľkej panvici zohrejte rastlinný olej na približne 375 stupňov Celzia. Do rozohriateho oleja nakvapkajte polievkové lyžice zmesi cesta a smažte do zlatohneda, občas obráťte, aby sa rovnomerne prepečie. Nezabudnite, že panvicu nesmiete preplniť lítkami. Preplnenie môže viesť k nerovnomernému pečeniu alebo poklesu teploty oleja.
Zlatohnedé lievance vyberte pomocou dierkovanej lyžice a nechajte ich odkvapkať na papierových utierkach.