REKLAMA

Zdroj: Natasha Breen from Canva

Babičkin jablkový závin

Chcela by som sa s vami podeliť o recept na jablkovú štrúdľu, ktorý ma naučila robiť moja babička. Je to jedna z najchutnejších a najobľúbenejších sladkostí, aké som kedy ochutnala.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10
  • 300 g hladká múka Pridané do
  • 1 kus vajce Pridané do
  • 100 g maslo Pridané do
  • 1 Lyžice cukor Pridané do
  • štipka soli Pridané do
  • 2 kus jablká Pridané do
  • škorica Pridané do
  • hrozienka Pridané do
  • rum Pridané do
REKLAMA

Postup

90 min.
1. Krok

Začnite s prípravou cesta. Do misy preosejte múku, pridajte vajcia, maslo, cukor a štipku soli. Z týchto ingrediencií vypracujte cesto. Ak sa vám cesto lepí na ruky, môžete pridať trochu múky, ale dávajte pozor, aby cesto nebolo príliš tuhé. Cesto by malo byť hladké a pružné.

2. Krok

Cesto nechajte asi pol hodiny odpočívať a pripravte si náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricou a hrozienkami namočenými v rume. Množstvo korenia môžete upraviť podľa svojej chuti, ale moja babička vždy radila, že výrazná chuť korenia zvýrazní sladkosť jabĺk.

3. Krok

Potom cesto rozvaľkajte na tenký plát a rovnomerne naň rozotrite pripravenú náplň. Cesto opatrne zabaľte a ak sa na niektorých miestach popraská, jemne ho stlačte prstami, aby náplň nevypadla.

4. Krok

Rúru predhrejte na 180 stupňov a štrúdľu pečte približne 30-40 minút. Či je hotová, skontrolujte podľa zlatohnedej farby.

5. Krok

Pred podávaním posypte závin práškovým cukrom.

Komentáre (1)

To nie je teda ťahaná tradičná štrúdla. To je strašne veľa masla 100 g do cesta, maslom sa polieva predsa náplň. Štrúdlové cesto sa necháva odpočívať pod nahriatym hrncom, aby bolo pružné.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3618 receptov