Zdroj: Natasha Breen from Canva
Babičkin jablkový závin
Chcela by som sa s vami podeliť o recept na jablkovú štrúdľu, ktorý ma naučila robiť moja babička. Je to jedna z najchutnejších a najobľúbenejších sladkostí, aké som kedy ochutnala.
Ingrediencie
- 300 g hladká múka
- 1 kus vajce
- 100 g maslo
- 1 Lyžice cukor
- štipka soli
- 2 kus jablká
- škorica
- hrozienka
- rum
Najnovšie letáky
Postup
Začnite s prípravou cesta. Do misy preosejte múku, pridajte vajcia, maslo, cukor a štipku soli. Z týchto ingrediencií vypracujte cesto. Ak sa vám cesto lepí na ruky, môžete pridať trochu múky, ale dávajte pozor, aby cesto nebolo príliš tuhé. Cesto by malo byť hladké a pružné.
Cesto nechajte asi pol hodiny odpočívať a pripravte si náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricou a hrozienkami namočenými v rume. Množstvo korenia môžete upraviť podľa svojej chuti, ale moja babička vždy radila, že výrazná chuť korenia zvýrazní sladkosť jabĺk.
Potom cesto rozvaľkajte na tenký plát a rovnomerne naň rozotrite pripravenú náplň. Cesto opatrne zabaľte a ak sa na niektorých miestach popraská, jemne ho stlačte prstami, aby náplň nevypadla.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a štrúdľu pečte približne 30-40 minút. Či je hotová, skontrolujte podľa zlatohnedej farby.
Pred podávaním posypte závin práškovým cukrom.
To nie je teda ťahaná tradičná štrúdla. To je strašne veľa masla 100 g do cesta, maslom sa polieva predsa náplň. Štrúdlové cesto sa necháva odpočívať pod nahriatym hrncom, aby bolo pružné.