Zdroj: Erwin Quintana from Pexels
Bagel
S chutným bagelom môžete začať deň, pripraviť si ho na raňajky alebo neskorú večeru, alebo si ho len tak dať ku káve.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 2 lyžice soľ
- 2 lyžice cukor
- 2 lyžice sušené kvasnice
- 300 ml Vlažná voda
- 2 Lyžice Med
- 1 Lyžice sezamové semienka na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Vo veľkej miske zmiešajte múku, soľ, cukor a sušené droždie. Pridajte vlažnú vodu a vypracujte hladké cesto. Cesto je trochu tvrdšie, ale to je normálne.
Cesto vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem, ak sa tak nestalo, nechajte ho ešte chvíľu kysnúť.
Po vykysnutí cesto rozdeľte na osem rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte guľu a do stredu urobte dieru s priemerom približne 3 cm. Bagety položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich opäť kysnúť 15 - 20 minút.
Medzitým v hrnci priveďte do varu vodu a med. Do vriacej vody vložte bagety a varte ich približne 2 minúty z každej strany. Cesto počas varenia stuhne a nadobudne pevný tvar. Voda a med dodajú bagelom ich typickú zlatistú farbu a príjemnú chuť. Bagely vráťte späť na plech na pečenie.
Posypte bagely sezamom, makom alebo hrubou soľou podľa vlastnej chuti. Pečte v predhriatej rúre pri 210 °C približne 20 minút dozlatista. Podľa mojich skúseností sa pri pečení vytvorí pekná chrumkavá kôrka.
Potom nechajte bagely vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí sú ideálne na priamu konzumáciu. Vychladnuté bagely sa dajú ľahko krájať a natierať.