Domáce pečivo, ktorému sa nedá odolať – rožky, žemle, bagety aj chlieb
6. 1. 2024
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Na čerstvé domáce pečivo nedáme dopustiť. Domáce rožky, žemle, bagety i chlieb nie je také náročné pripraviť, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Niekoľko dobrých receptov, pár rúk, trocha času a onedlho už kuchyňou rozvoniava čerstvé pečivo, ktoré hravo tromfne aj pečivo z obchodu.
Krátky prehľad:
🥐Recepty na domáce rožky
Rožky patria medzi najobľúbenejší druh pečiva. Sú perfektné na raňajky i na desiatu. V obchode však často prepravky s rožkami zívajú prázdnotou, a to najmä vtedy, keď sa na nákup vyberieme v poobedňajších hodinách. Pár receptov na chutné domáce rožky presvedčí, že ich príprava sa dá zvládnuť aj bez veľkých pekárskych skúseností.
Fantastické domáce rožky
Krásne nadýchaná striedka a príjemne chrumkavá kôrka. Tento základný recept na domáce rožky patrí medzi najvydarenejšie a rokmi overené. Rozchytajú sa ešte teplé.
Fantastické domáce rožky
Najlepšie domáce rožky, aké ste kedy ochutnali, na tie z obchodu už ani nepomyslíte.
Klasické domáce rožky
Ďalší skvelý, a pritom extra jednoduchý recept na domáce rožky. Je až radosťou pozorovať, ako sa niekoľko základných surovín premení na chutné pečivo.
Domáce rožky
Dnes som piekla svoje druhé rožky v živote a vyšli na výbornú. Recept je naozaj veľmi jednoduchý a s cestom sa pracuje skvele.
Špaldové rožky
Pri pečení domáceho pečiva máme vždy kontrolu nad použitými surovinami a ich kvalitou. A to je perfektná príležitosť, ako si napiecť ešte zdravšiu alternatívu. Naším tipom je napríklad tento recept domáce špaldové rožky.
Špaldové rožky
Špaldové rožky sú zdravou alternatívou k obyčajným rožkom. Špalda je považovaná za superpotravinu, pretože obsahuje viac vlákniny a bielkovín ako iné obilniny. Tieto rožky obsahujú aj semienka ľanu a tekvicové semienka, ktoré zvyšujú ich nutričnú hodnotu.
Domáce grahamové rožky
Grahamová múka je istou formou celozrnnej múky. Je hrubšia, hnedastá, nebielená, s prirodzene jemnou orechovou chuťou. Domáce grahamové rožky sú na nerozoznanie od kupovaných. Dokonca chutia ešte lepšie…
Jednoduché domáce rožky
Tieto jednoduché domáce rožky sme si obľúbili na prvé zahryznutie. Detailný postup prípravy prevedie krok za krokom aj nováčikov, ktorí sa odhodlávajú na prvé pečenie domáceho pečiva.
Jednoduché domáce rožky / rohlíky
Lahučké, nadýchané rožky s jemne chrumkavým povrchom a mäkkou striedkou. Jednoduchá príprava s úžasným výsledkom🙂
Prečítaj si tiež
Tieto nátierky sú ako stvorené na čerstvé pečivo aj hrianky! Parádne kombinácie chutí
Aké sú najlepšie recepty na nátierky? Na túto otázku máme celú zbierku fantastických receptov, v ktorej nájdeš nátierky/pomazánky v rôznych a vždy chutných podobách.
🥯Recepty na výborné domáce pečivo
Oddelenie pečiva v obchode nielenže krásne vonia. Lákadlom sú chrumkavé pečivá rozmanitého druhu, tvaru či chute. K základným rožkom sa pridávajú rôzne kaiserky, bagety, briošky, pletence či posúchy.
Plnené slané rožteky
Plnené slané rožky podľa nasledujúceho receptu majú len jednu chybičku. Vždy ich je nejako málo, najmä ak sa okolo práve dopečeného plechu zbehne viacero hladošov.
Domáca maslová vianočka
Krehká, jemná, dokonale nadýchaná…a bez konzervantov, ktoré by umelo predlžovali jej trvanlivosť. Výbornú domácu maslovú vianočku pripravíš k raňajkám podľa nasledujúceho receptu.
Briošky ako z detstva
Sladké domáce pečivo na štýl mazanca – to je krásne mäkučká brioška. Najlepšia je posypaná makom. Po vychladnutí ju prerežeme na polovicu, potrieme maslom, džemom a nezabudneme ani na pohár sladkého mlieka. Dokonalé raňajky v domácom prevedení!
Briošky ako z detstva
Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa🙂 Tieto sú upravené podľa našej chuti, ako si ich pamätám z detstva🥰 Iné už nerobím.
Výborné cibuľové posúchy
Poďme ulahodiť milovníkom slaných chutí. Toto slané domáce pečivo sa nápadne ponáša na malé chlebové bochníky. Vo vnútri však ukrýva chutnú rascovo-cibuľovú plnku, ktorá celkový zážitok posúva na celkom novú úroveň.
Výborné cibuľové posúchy
Skvelé kysnuté cesto plnené úžasnou cibuľovou plnkou. Jednoduché slané posúchy, ktoré sa hodia aj na obed či večeru ako príloha k dobrej polievke🙂
Úžasné domáce kaiserky
Kaiserky – malé, efektne zatočené žemle – patria medzi najobľúbenejšie druhy pečiva. Ak sa ti neušli v obchode, nezúfaj. Možno je ten správny čas naučiť sa ich pripraviť podomácky. V nasledujúcom perfektne spracovanom recepte na domáce kaiserky nájdeš okrem rozpisu ingrediencií a postupu prípravy aj detailné video, ako kaiserky tvarovať a skladať do typického tvaru.
Úžasné domáce kaiserky
Chrumkavá kôrka a ľahučká striedka :-) Najlepšie raňajky sú s voňavým, čerstvo upečeným domácim pečivom! Chuť a vôňa sa s obchodnými nedá porovnať.
Bavorské kifle
Domáce pečivo v tomto prevedení poteší náročné jazýčky. Vytvarované rožky známe ako bavorské kifle majú v príprave jeden netradičný medzikrok. Pred pečením sa totiž krátko varia.
Bavorské kifle
Vyskúšajte veľmi chutné bavorské lúhované pečivo z kysnutého cesta. Kifle sa výborne hodia na raňajky.
Domáce bagety
Aké domáce pečivo pripraviť na výlet alebo dlhú cestu autom? Vyskúšaj napiecť domáce bagety. S chutnou domácou nátierkou posilnia aj zasýtia.
Bagel
Bagel – to je „rožok“ zatočený do kruhu alebo žemľa s dierou s príjemne chrumkavou kôrkou. Aj v tomto prípade ide o pečivo, ktoré sa najskôr trochu povarí a až následne sa pečie.
Bagel
S chutným bagelom môžete začať deň, pripraviť si ho na raňajky alebo neskorú večeru, alebo si ho len tak dať ku káve.
Prečítaj si tiež
Nátierky pre deti – Výber tých najlepších kombinácií, ktoré deti zbožňujú
„Maminky, poraďte mi recepty na nátierky pre deti, ktoré sa vám najviac osvedčili?“ Takto podobne začínajú veľké diskusie na internete, v ktorých sa hľadajú nátierky zbožňované našimi najmenšími. Také tie od kuchárok zo škôlky, vďaka ktorým bol olovrantový chlebík jednoducho najlepší. V tejto výberovke je ich viac ako dosť!
🍔Recepty na domáce žemle
Hlavnou prednosťou domácich žemlí je ich nenáročná príprava, keďže odpadá starosť s vaľkaním a stáčaním do roliek, ako je tomu pri rožkoch.
Domáce mäkké a chrumkavé žemle
Tieto chutné domáce žemle si nás získali na prvé ochutnanie. Najlepšie sú hneď po dopečení.
Domáce mäkké a chrumkavé žemle
Podľa tohto receptu získate čerstvé chrumkavé žemle, ktoré sú vnútri mäkké a plné aromatických dobrôt. Pripravte si ich na najbližší piknik, grilovačku alebo rodinné stretnutie.
Žemle s medvedím cesnakom
Zmena, ktorá príjemne prekvapí. V jarnej sezóne sa oplatí vyskúšať i tento menej známy recept na domáce žemle s medvedím cesnakom.
Hamburgerové žemle
Nie je na škodu mať po ruke recept na hamburgerové žemle. Na povrchu sú správne chrumkavé, vo vnútri zase neodolateľne nadýchané.
Rýchle domáce žemle
Práve sa našiel recept na rýchle domáce pečivo! Tieto žemle síce nemajú výraznú chuť, no o to lepšie nechajú vyniknúť náplň.
Celozrnné cottage cheese žemle
Toto je výborný recept na zdravé domáce pečivo v žemľovom prevedení.
Prečítaj si tiež
Najlepšie nátierky na jednohubky, ktoré by nemali chýbať na žiadnej oslave!
Aké nátierky na jednohubky zožnú najväčší úspech? Bude to vajíčková, tvarohová, škvarková alebo bryndzová pomazánka? Zozbierali sme recepty na najobľúbenejšie pomazánky na jednohubky – jemné, výrazné, známe aj menej známe, ktoré očaria delikátnou chuťou.
🍞Recepty na domáci chlieb
Domáci chlieb kedysi rozvoniaval v každej domácnosti. Gazdinky dokázali upiecť niekoľko rôznych druhov, lebo vedeli, že bez chlebu v kuchyni by sotva nasýtili členov rodiny. Nečudo, že sa chlebom a soľou vítala každá vzácna návšteva. Chlieb ako symbol života, soľ zase ako symbol zdravia…
Domáci chlieb ako od babičky
Tento recept na domáci chlieb zaručene prekvapí a poteší i tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Voňavý, chrumkavý a vo vnútri krásne jemný.
Domáci chlieb ako od babičky
Domáci mäkký zemiakovo - rascový chlieb, ktorý často pripravovala moja babička.
Chrumkavý bezlepkový chlieb
Pozri, ako jednoducho pripraviť chrumkavý bezlepkový chlieb.
Oškvarkový kváskový chlieb
Raz sme vyskúšali a inak už oškvarkový chlieb nebudeme pripravovať! Má jednoducho všetko, čo od poctivého domáceho bochníka chceme.
Oškvarkový kváskový chlieb
Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.
Domáci špaldový chlieb
Detailný rozpis ingrediencií a postup prípravy sú polovicou úspechu. S týmto receptom na domáci špaldový chlieb sa nedá nič pokaziť.
Chlieb bez miesenia
Na domáci chlieb bez miesenia budeme potrebovať iba 4 prísady. Po vytvorení cesta bude nasledovať dlhšia fáza kysnutia. Cesto nie je potrebné opakovane prekladať do bochníka.
Chlieb bez miesenia
Jednoduchý recept na chlieb bez miesenia, ktorý si vyžaduje minimum práce a výsledok je vždy úžasný - krásne nadýchaný chlieb s chrumkavou kôrkou a bohatou chuťou.
Domáci toastový chlieb
Nechutí ti už kupovaný toastový chlieb? Je čas naučiť sa, ako upiecť výborný domáci toastový chlieb, ktorý sa v ústach určite nebude droliť od suchosti.
Domáci celozrnný chlieb
V našej výberovke nesmie chýbať ani recept na domáci celozrnný chlieb. Kto ho ešte nevyskúšal?
Chlieb v hrnci
Na niektoré tradície by sa nemalo zabúdať. A takou je aj tradičné pečenie chleba v hrnci. Aké suroviny zvoliť a ako postupovať? To sa dozvieš z nasledujúceho receptu.
Chlieb v hrnci
Tento recept je pre mňa výnimočný, pretože mi ho odovzdala moja stará mama, ktorá ho pre našu rodinu piekla dlhé roky. Používa tradičný spôsob pečenia chleba v hrnci, ktorý mu dodáva jedinečnú chuť a štruktúru. Recept si vyžaduje určitý čas a trpezlivosť, ale výsledok stojí za každú investovanú minútu.
Prečítaj si tiež
Ako upiecť chlieb? Chuť a vôňa domáceho je neodolateľná
Ako upiecť domáci chlieb aj bez predchádzajúcich skúseností? Na prvý pohľad to môže vyzerať ako náročná úloha. Avšak, kedysi sa piekol chrumkavý domáci chlieb v každej kuchyni, preto si trúfneme povedať, že v dnešných podmienkach je celá príprava ešte jednoduchšia!
Prečítaj si tiež
Základný recept na kysnuté cesto a všetko dôležité, aby sa podarilo na prvýkrát!
Kysnuté cesto je stálicou v tradičnej slovenskej kuchyni. Bez neho si nevieme predstaviť množstvo chutných sladkých a slaných múčnikov. Ako kysnuté cesto pripraviť, aby bolo krásne jemné, nadýchané a vláčne? Aké tajomstvá sa ukrývajú v samotnej príprave a ktorým krokom venovať náležitú pozornosť?
Prečítaj si tiež
Najlepšie recepty na pagáče – oškvarkové, zemiakové, syrové aj plnené
V každej rodinnej kuchárskej knihe sa dá nájsť recept na tie zaručene najlepšie pagáče. Také, ktoré potešia milovníkov oškvarkov, zemiakov či syru. Výborná chuť, chrumkavé na povrchu a krásne jemné vo vnútri – pagáče ako stvorené na rodinné posedenia, oslavy či silvestrovskú párty.