Zdroj: Pixabay
Baraní guľáš
Vynikajúci kotlíkový guľáš nesmie chýbať na žiadnej záhradnej párty. Perfektne chutí s domácim chlebíkom.
Ingrediencie
- 2 kg baranie mäso
- 11⁄2 kg Cibuľa
- 1 kg paradajka
- 5 ks paprika
- 2 ks chili paprička
- 2 ks cesnak
- 3 pl mletej rasce
- 2 pl mletá paprika - sladká
- 50 ml olej
- 70 g paradajkový pretlak
- 9 ks veľký zemiak
- 2 kl sušený majorán
- voda
- slnečnicový olej alebo masť
Najnovšie letáky
Postup
Mäso na guľáš si pripravíme deň vopred. Nakrájame ho na kocky, pridáme 1 hlávku prelisovaného cesnaku, mletú červenú papriku sladkú, mletú rascu a polejeme olejom. Všetko dobre premiešame a dáme do chladničky v uzatvorenej dóze.
Na druhý deň, pred varením, nakrájame cibuľu nadrobno. Platí pravidlo, koľko mäsa máme, toľko cibule dáme. Tiež pokrájame papriku a paradajky. Prichystáme feferónky, ošúpeme cesnak.
Na masti osmažíme cibuľu do zlatista, pridáme nakrájanú papriku tak aby sa trošku podusila. Nakoniec pridáme paradajkový pretlak. Zeleninový základ je pripravený.
Teraz pridáme mäso. Osmažíme ho, až potom osolíme. Za stáleho miešania pridáme ešte pokrájané paradajky a feferónku. Všetko spolu premiešame a dusíme. Priebežne ako sa voda odparuje, novú dolievame, tak aby sa guľáš dusil.
Približne v 3/4 dusenia pridáme ku guľášu celé ošúpané zemiaky. Slúžia na zahustenie. Pred koncom dusenia ich varechou rozpučíme v hrnci na kašu a pridáme do guľáša zopár zemiakov nakrájaných na kocky. Teraz prilejeme vody na také množstvo koľko guľášu chceme mať.
Podľa chuti dosolíme. Po dovarení zamiešame 5 prelisovaných strúčikov cesnaku a 2 kávové lyžičky majoránky. Podávame s chlebom.