Zdroj: Pixabay
Bavorské praclíky
Chutné bavorské praclíky.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g múka
- 70 g maslo rozpustené
- 300 ml vlažná voda
- 1 pl soľ
- 1 pl cukor
- 1⁄2 kus čerstvé droždie
Na varenie
- 1 l voda
- 60 g kypriaci prášok
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé si urobíme kvások z vlažnej vody, cukru a kvasníc. Necháme chvíľu postáť, aby sa droždie naštartovalo.
Pridáme múku, maslo a soľ. Premiesime a prikryté necháme vykysnúť asi 15 minút.
Cesto po vykysnutí vysypeme na trochu pomúčenú dosku. Opäť premiesime a rozdelíme na 10 rovnakých dielov. Vyformujeme praclíky.
Ďalej budeme praclíky variť vo vode so sódou bikarbónou. Každý praclík asi 30 sekúnd. Vyberieme ich a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý praclík v strede narežeme, posypeme buď soľou alebo inou posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C, 18 - 20 minút.
Tip na pečenie: okrem soli sa praclíky tradične posypávajú sezamom, makom, slnečnicovými alebo tekvicovými semiačkami, syrom alebo slaninkou.