:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/XOzoT755HnXGPywHZrqC/28a3d37cbe9e628778341d484df141.jpeg)
Zdroj: Robert Kneschke from Canva
Bazová zmrzlina
Bazová zmrzlina má úplne jedinečnú chuť, ktorá mi vždy prináša spomienky na letné dni v babičkinom záhrade. Je pripravená v zmrzlinovači ale môžete si ju dať aj zmraziť do mraziaka.
Ingrediencie
- 250 ml bazového sirupu
- 300 ml mlieka
- 500 ml smotany na šľahanie
- 4 ks žĺtky
- 100 g cukru
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V kastróliku zmiešame bazový sirup, mlieko a smotanu na šľahanie. Túto zmes následne ohrejeme, ale nevaríme. Pozor, je veľmi dôležité neprekročiť bod varu.
Zatiaľ v miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny.
Do peny kúsok po kúsku za stáleho miešania prilejeme horúcu smotanovo-bazovú zmes.
Pripravenú zmes prelejeme naspäť do kastróla a na miernom ohni miešame, kým sa zmes nerozvarí na zmrzlinový základ.
Po ochladení ju zhutníme v zmrzlinovači podľa návodu na jeho použitie. Ja som zmrzlinu nechala v zmrzlinovači okolo 4 hodín, ale samozrejme záleží na výkone konkrétneho zariadenia.
Pred podávaním odporúčam zmrzlinu vybrať z mraziacej časti aspoň 15 minút predtým.