Bazový sirup z kvetu varený
U nás doma "fičíme" na domácich sirupoch celý rok. Na prvej priečke hviezdi bazový a druhú priečku si delia mätový sirup spolu s lipovým, ktoré pripravujem rovnakým spôsobom ako bazový. Vyskúšajte, sirup je osviežujúci a ako stvorený na letné dni. 🌞
Ingrediencie
- 44 bazových kvetov
- 4 kg kryštálový cukor
- 4 ks citrón
- 400 gr kyselina citrónová
- 6 l voda
Najnovšie letáky
Postup
Kvety bazy vložíme do veľkého hrnca. Citróny poriadne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme ich k bazovým kvetom a zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou. Zakryjem pokrievkou a necháme 24 hodín lúhovať.
Nasledujúci deň bazový výluh precedíme cez gázu/utierku a bazu aj s citrónmi poriadne vyžmýkame. Do scedenej bazovej vody pridáme kyselinu citrónovú a kryštálový cukor.
Bazový sirup za stáleho miešania na miernom plameni privedieme k varu a necháme povariť 10-15 minút. Tá úžasná vôňa vám prevonia celý byt.
Ešte horúci sirup nalievame do fliaš, ktoré uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde tak 7 litrov sirupu.