Bezlepková maková torta
Máte radi mak a chystáte oslavu? Táto torta je dokonalou voľbou.
Ingrediencie
Korpus
- 8 ks vajec
- 150 g trstinový cukor
- 20 g vanilínový cukor vanilková aróma
- 1 pl olej
- 1 pl voda
- 130 g mletý mak
- 130 g maková muka
- 1 balenie prášok do pečiva
- 50 ml mlieko
Krém
- 500 g jemný tvaroh
- 600 g smotanový syr (cream cheese)
- 20 g vanilínový cukor
- 100 g biela čokoláda
- vanilková aróma a flavdrops prípadne sladidlo podľa chuti
- malinový džem na potretie
Malinová vrstva
- 250 g mrazených malín
- 20 g malinový pudingový prášok
- 1 pl Med
- 50 ml vody
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrami do peny. Pridáme vanilkovú arómu a prišľaháme vodu a olej. V miske zmiešame mak, makovú múku a prášok do pečiva. Makovú zmes primiešame k vyšľahaným žĺtkam a primiešame aj mlieko. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto dáme do formy (24cm) vystlanej papierom na pečenie (len spodok) a pečieme pri teplote 170 stupňov približne 35 minút. Po upečení vyberieme z formy, zo spodu odlepíme papier a necháme vychladnúť.
Čokoládu roztopíme. Cream cheese krátko vyšľaháme, pridáme tvaroh, sladidlo a opäť šľaháme. Nakoniec zašľaháme roztopenú čokoládu, no nie príliš teplú. Pripravený krém môžeme zatiaľ odložiť do chladničky.
Maliny necháme rozmraziť. Následne ich dáme do hrnca aj so šťavou, pridáme pudingový prášok rozmiešaný vo vode a med. Na miernom ohni varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Vychladnutý korpus pozdĺžne prerežeme na 3 rovnaké časti. Na spodný korpus natrieme džem, následne rozotrieme krém a na krém dáme malinovú časť (polovicu). Prikryjeme korpusom a postup zopakujeme. Na vrchný korpus dávame už len krém. Následne krém uhladíme aj po bokoch a tortu dáme zachladiť. Približne po troch hodinách môžeme tortu potrieť zvyšným krémom a uhladiť na vrchu aj po bokoch. Ja som do krému na boky pridala aj mak. Nakoniec už len ozdobíme a odložíme do chladničky.