Zdroj: FB: Plnė bruško samých dobrôt
Bezlepková vianočka
Bezlepková vianočka je rovnako chutná, ak nie ešte lepšia, než klasická verzia.
Ingrediencie
Cesto:
- 350 g bezlepková múčna zmes na kysnuté cesto
- 80 g cukor
- 70 g maslo rozpustené
- 1 kus žĺtok
- 1 kus vajce
- 20 g droždie
- 300 ml mlieko
- štipka soli
Ostatné:
- ryžová múka
- 1 kus vajce na potretie
- mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske zmiešame 100 ml teplého mlieka s 2 PL cukrom a droždím na kvások. Necháme ho chvíľu pracovať.
Zvyšný cukor rozmiešame vo zvyšnom mlieku.
Do misky s múkou pridáme kvások, žĺtok, vajce a osladené vlažné mlieko.
Vymiesime cesto. Počas miešania prilejeme vychladnuté roztopené maslo a miešame, kým nevypracujeme hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme približne 45 minút kysnúť.
Potom ho premiešame na posypanej doske a rozdelíme na 5 častí, ktoré vyšúľame na rovnaké pramene a zapletieme vianočku.
Upletenú vianočku prikryjeme a necháme na plechu ešte chvíľu kysnúť.
Pred pečením ju potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a pečieme 15 minút pri 180 °C, následne teplotu znížime na 150 °C, vianočku prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 20-30 minút.
Upečenú horúcu vianočku potrieme roztopeným maslom.