Zdroj: Freepik
Bezlepkové krátke cesto
Bezlepková verzia klasického krátkeho cesta. Je drobné, ľahké a perfektné pre základy koláčov, tarteletiek alebo quiche.
Ingrediencie
- 220 gms Bezlepková hladká múka
- 100 gms Neslaná maslo, nakrájané na kocky a chladené
- 1 polievková lyžica krupicového cukru
- 1 štipka soľ
- 3 pl studená voda
Najnovšie letáky
Postup
Do veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.
Do misky pridajte maslo nakrájané na kocky a roztlačte ho prstami do múky, až bude vyzerať ako strúhanka.
Postupne pridávajte vodu, po jednej lyžičke, a miešajte, kým sa cesto spojí do gule. Dávajte si pozor, aby ste cesto príliš nepremiešali.
Zabalte cesto do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke aspoň 30 minút pred použitím.
Keď ste pripravení na použitie, pracovnú plochu jemne posypte múkou. Cesto vyvaľkajte tak, aby zapadlo do vašej zapekacej misy alebo formy na koláč.
Umiestnite rozvaľkané cesto na tanier alebo plech, pritláčajúc ho do rohov bez roztiahnutia. Odstráňte prebytočné cesto.
Ochlaďte v chladničke ďalších 30 minút pred pečením. To pomôže zabrániť skrčeniu cesta počas pečenia.
Predhrejte rúru na 200°C/180°C pri ventilátore/celziusových stupňov 6. Dno cesta prebodnite vidličkou. Cesto vyložte papierom na pečenie a naplňte ho keramickými fazuľkami na pečenie alebo sušenými strukovinami.
Piecť naslepo po dobu 15 minút. Potom opatrne odstráňte papier a fazuľu a vráťte puzdro do rúry na ďalších 5-10 minút alebo kým nebude spodok jemne zlatistý.
Povoľte puzdro na pečivo sa mierne ochladiť pred pridaním vašej náplne, potom ho vráťte do rúry a upečte podľa pokynov receptu pre náplň.