Bobáľky
Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g hladká múka
- 150 g droždia
- 3 čl práškového cukru do droždia
- 2 dcl mlieka
- 60 g mäkkého masla
- štipka soľ
Na posypanie
- mak
- práškový cukor
Na poliatie (množstvo podľa chuti)
- mlieko
- Med
- maslo
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, pridáme cukor, štipku soli, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások (cca 20-30 minút). Kvások premiestnime do väčšej misky a pridáme múku, 60g masla a vypracujeme cesto (ani husté ani riedke). Necháme na teplom mieste zakryté utierkou vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti, každú časť rozvaľkáme do tvaru valčeka, ktoré pokrájame na cca 3 cm kúsky, tie uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, rezom dolu/ hore, aby sa všetky dotýkali a zaplnili plech. Dáme do vyhriatej rúry na cca 180°C po dobu 30-40 minút, pre istotu som ich cca po 20 minútach prikryla papierom na pečenie/ alebo alobalom, aby náhodou neprihoreli.
Následne som ich ešte horúce čerstvo vytiahnuté z rúry hneď poriadne ponatierala vodou - nebojte sa, voda sa do horúcich bobáľkov krásne natiahne a tak zostanú mäkké.
Pred podávaním potrháme bobáľky od seba ako malé buchtičky, a polejeme sladkým mliekom / osladíme podľa chuti. Následne posypeme makom s cukrom. Dobrú chuť.