Ako bobaľky pripraviť a s akými vianočnými tradíciami sa spájajú?
7. 12. 2023
4 min. čítania
V mnohých rodinách sú bobaľky neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu. Chutné kúsky kysnutého cestu sa dajú pripraviť na veľa spôsobov. Najobľúbenejšie sú bobaľky na sladko – makové alebo orechové. Sú známe aj ako opekance, pupáčky či rovášky. Ako bobáľky pripraviť? Aké vianočné tradície s bobaľkami súvisia?
Krátky prehľad:
⭐Bobaľky, opekance, pupáčky, rovášky – čo to je?
Bobáľky, opekance, pupáčky, rovášky – všetky tieto názvy označujú kúsky pečeného kysnutého cesta, ktoré sa podľa tradičného receptu pripravujú práve na Vianoce a sú súčasťou štedrovečerného stola. Na Východnom Slovensku sa im hovorí bobaľky, v regiónoch Stredného a Západného Slovenska zase opekance alebo pupáčky. Podávajú sa s makom, orechmi, hrozienkami, medom, sladkým tvarohom. V prevedení na slano aj s bryndzou a kyslou kapustou. Ako vznikali názvy pre toto tradičné jedlo?
Základom bobaľok je kysnuté chlebové cesto. Ak budú bobaľky pripravované na sladko, pridáva sa do cesta aj cukor. Ide teda o sladké kysnuté chlebové cesto, ktoré sa krája na kúsky. Kúsok z chlebového cesta sa nárečovo označuje ako bobáň – stadiaľ pomenovanie bobáľky.
Keďže sa cesto po vykysnutí vaľká do podlhovastých šúľkov, ktoré pripomínajú drevenú palicu – rováš, dostal tento tradičný vianočný pokrm aj pomenovanie rovášky.
❤️Aké tradície sa spájajú s bobaľkami?
Vianočné sviatky sú na Slovensku úzko previazané na tradície a mnohé z nich súvisia s jedlom a špecifickými pokrmami. Orechy sa hádžu do kútov, aby bolo celý rok v rodine hojnosti. Šupiny z kapra sa ukladajú po obrus, aby rodine nechýbali peniaze. Prekrajuje sa jabĺčko, aby sa podľa stredovej hviezdice zistilo, či bude rodina počas roka zdravá. Tieto krásne tradície sa posúvajú z generácie na generáciu, a keďže ani bobaľky nesmú v niektorých regiónoch chýbať na vianočnom stole, aj s nimi súvisia niektoré tradície a pripisuje sa im magická moc.
- Ak sa prvým odrezaným kúskom z cesta bobáľok/opekancov potrú ovocné stromy, ich úrodnosť bude počas roka vysoká.
- Verilo sa, že ak sa niekto pri krájaní opekancov potkne a spadne, počas roka člen rodiny zomrie.
- Bobáľky jedla celá rodina z jednej veľkej misy a musel ochutnať každý, aby rodina zostala počas roka súdržná.
- Bobáľky sa na Štedrý deň podávajú s makom. Mak symbolizoval bohatstvo, prosperitu a dostatok peňazí.
Prečítaj si tiež
Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice
K udržaniu vianočných tradícií na Slovensku prispievajú vo veľkej miere práve vianočné jedlá. Mnohé z nich sú také špecifické, že sa pripravujú iba počas týchto rodinných sviatkov. Ako vyzerá štedrovečerné menu? Ktoré tradičné vianočné jedlá sú najobľúbenejšie?
📝Bobaľky – tradičný recept starých mám
Bobáľky sú celkom jednoduchým jedlom, ktorého prípravu zvládnu i začiatočníci. Základom je poznať overený recept a dodržať postup prípravy, aby vznikli utešené pečené kúsky.
Budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 3 lyžice cukru
- 70 g masla
- 1 vajce
- ½ kocky čerstvého droždia
- ½ čajovej lyžičky soli
Zdroj: pixabay.com
Ako na prípravu?
- Z cukru, mlieka a droždia pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu, rozmiešame v ňom cukor a do sladkého vlažného mlieka najemno rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme kvások podkysnúť cca 5 minút. Za ten čas by sa na povrchu mali vytvoriť kváskové bublinky. Mlieko nesmie byť príliš teplé (zničí kvasinky) ani by droždie nemalo prísť do kontaktu s kovovým kuchynským náradím.
- Maslo roztopíme a múku preosejeme do misy. K múke pridáme vajce, roztopené maslo, štipku soli a prilejeme vykysnutý kvások.
- Vypracujeme hustejšie, no primerane poddajné cesto. Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa neodlepuje od stien misy.
- Vypracované cesto poprášime múkou, uložíme naspäť do misy, prikryjeme misu kuchynskou utierkou a odložíme ho na teplé miesto podkysnúť. Počas kysnutia (cca 45 – 60 minút) by malo zdvojnásobiť objem.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a začneme so spracovávaním. Rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých vyformujeme dlhé šúľky (valčeky) s priemerom cca 2,5 – 3 cm.
- Valčeky rozkrájame pomocou noža na kúsky o šírke 1,5 – 2 cm – budúce opekance/bobáľky.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme naň kúsky kysnutého cesta. Dbáme, na to, aby sa navzájom nedotýkali. Z uvedenej dávky sa naplnia až dva plechy.
- Na plechu ich ešte chvíľu necháme kúsky podkysnúť.
- Bobaľky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 – 15 minút. Akonáhle začnú hnednúť, teplotu mierne znížime a opatrne dopekáme.
- Hotové bobáľky necháme vychladnúť a poddeľujeme ich.
Bobáľky
Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.
✔️Bobaľky sa najskôr pečú, potom zaparujú
Bobáľky sú upečené, čo s nimi ďalej? Okrem toho, že sa môžu okamžite zjesť, je dobrým zvykom pripravovať ich z veľkej dávky aj do zásob. V chlade totiž vydržia až 2 týždne. Avšak, po vychladnutí zostávajú tvrdšie, preto ich pred podávaním treba zmäkčiť a zjemniť.
Krátko pred servírovaním bobaľky zľahka prelejeme horúcim mliekom alebo horúcou sladkou vodou. S množstvom tekutiny radšej opatrne, aby sa bobáľky nerozmočili a nezmenili na kašu. Následne už iba zmiešame pomletý mak s práškovým cukrom, posypeme nimi ohriate a mäkučké bobaľky a zľahka ich polejeme ohriatym maslom. Premiešame a podávame! Kto má rád ešte sladšie chute, môže bobaľky dosladiť tekutým medom.
👍Ako bobaľky podávať?
Vianočné bobaľky sú známe vo verzii na sladko aj na slano.
Na sladko sa bobaľky podávajú s makom a cukrom, mletými orechmi a cukrom, hrozienkami a sladkým tvarohom alebo jednoducho – iba s medom. Jemnosť a sviatočný punc im dodáva roztopené maslo, ktoré ich urobí lahodnejšími. Mimo vianočného obdobia dokážu hravo zastúpiť aj dukátové buchtičky a sú skvelé so sladkým vanilkovým pudingom.
Bobaľky potešia aj milovníkov slaného. Na to však treba myslieť už pri príprave cesta a miesto 3 lyžíc cukru použiť iba 1 menšiu lyžicu cukru. Cesto bude neutrálnejšie. Hotové bobaľky sú chutné s kyslou kapustou zľahka osmaženou na masti alebo s bryndzou a kúskami smaženej slaniny. Pri príprave bobáľok na slano ich sparujeme iba horúcou, mierne osolenou vodou (nie sladkým mliekom).
Prečítaj si tiež
Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom
Hľadajú na najlepšie zákusky na Vianoce! Vianočný čas sa totiž nezadržateľne blíži a spolu s ním aj sladké domáce vypekanie. Ako si vybrať? Dobrá správa – máme celú zbierku receptov na výborné zákusky. S nimi budú tieto vianočné sviatky dokonalé a správne sladké.
Prečítaj si tiež
Vianočné pečivo: Zbierka viac ako 40 receptov a veľká dávka sladkej inšpirácie
Pomaly a isto prichádza čas na úžasné vianočné pečivo, ktorého vypekanie môže zabrať niekoľko zimných večerov. Chce to plánovanie, nákup surovín a hlavne – skvelé recepty na vianočné pečivo. Do nášho výberu sa dostalo tradičné linecké pečivo, medvedie labky, medovníky, vanilkové rožky a mnoho ďalších dobrôt.
Prečítaj si tiež
Kedy piecť Vianočné pečivo? Harmonogram s tými najlepšími vianočnými receptami
Kedy piecť Vianočné pečivo, aby zhon a stres nedostal šancu? Na vianočné pečenie sa zíde mať po ruke plán a zbierku tých najlepších receptov na vianočné pečivo, koláče a ďalšie dobroty. Je to len jedenkrát za rok, tak si poďme užiť adventnú atmosféru tak, ako sa patrí!