Ako bobaľky pripraviť a s akými vianočnými tradíciami sa spájajú?

4 min. čítania

V mnohých rodinách sú bobaľky neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu. Chutné kúsky kysnutého cestu sa dajú pripraviť na veľa spôsobov. Najobľúbenejšie sú bobaľky na sladko – makové alebo orechové. Sú známe aj ako opekance, pupáčky či rovášky. Ako bobáľky pripraviť? Aké vianočné tradície s bobaľkami súvisia?

REKLAMA

Krátky prehľad:

⭐Bobaľky, opekance, pupáčky, rovášky – čo to je?

Bobáľky, opekance, pupáčky, rovášky – všetky tieto názvy označujú kúsky pečeného kysnutého cesta, ktoré sa podľa tradičného receptu pripravujú práve na Vianoce a sú súčasťou štedrovečerného stola. Na Východnom Slovensku sa im hovorí bobaľky, v regiónoch Stredného a Západného Slovenska zase opekance alebo pupáčky. Podávajú sa s makom, orechmi, hrozienkami, medom, sladkým tvarohom. V prevedení na slano aj s bryndzou a kyslou kapustou. Ako vznikali názvy pre toto tradičné jedlo?

Základom bobaľok je kysnuté chlebové cesto. Ak budú bobaľky pripravované na sladko, pridáva sa do cesta aj cukor. Ide teda o sladké kysnuté chlebové cesto, ktoré sa krája na kúsky. Kúsok z chlebového cesta sa nárečovo označuje ako bobáň – stadiaľ pomenovanie bobáľky.

Keďže sa cesto po vykysnutí vaľká do podlhovastých šúľkov, ktoré pripomínajú drevenú palicu – rováš, dostal tento tradičný vianočný pokrm aj pomenovanie rovášky.

❤️Aké tradície sa spájajú s bobaľkami?

Vianočné sviatky sú na Slovensku úzko previazané na tradície a mnohé z nich súvisia s jedlom a špecifickými pokrmami. Orechy sa hádžu do kútov, aby bolo celý rok v rodine hojnosti. Šupiny z kapra sa ukladajú po obrus, aby rodine nechýbali peniaze. Prekrajuje sa jabĺčko, aby sa podľa stredovej hviezdice zistilo, či bude rodina počas roka zdravá. Tieto krásne tradície sa posúvajú z generácie na generáciu, a keďže ani bobaľky nesmú v niektorých regiónoch chýbať na vianočnom stole, aj s nimi súvisia niektoré tradície a pripisuje sa im magická moc.

REKLAMA
  • Ak sa prvým odrezaným kúskom z cesta bobáľok/opekancov potrú ovocné stromy, ich úrodnosť bude počas roka vysoká.
  • Verilo sa, že ak sa niekto pri krájaní opekancov potkne a spadne, počas roka člen rodiny zomrie.
  • Bobáľky jedla celá rodina z jednej veľkej misy a musel ochutnať každý, aby rodina zostala počas roka súdržná.
  • Bobáľky sa na Štedrý deň podávajú s makom. Mak symbolizoval bohatstvo, prosperitu a dostatok peňazí.

📝Bobaľky – tradičný recept starých mám

Bobáľky sú celkom jednoduchým jedlom, ktorého prípravu zvládnu i začiatočníci. Základom je poznať overený recept a dodržať postup prípravy, aby vznikli utešené pečené kúsky.

Budeme potrebovať:

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 70 g masla
  • 1 vajce
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • ½ čajovej lyžičky soli

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako na prípravu?

  1. Z cukru, mlieka a droždia pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu, rozmiešame v ňom cukor a do sladkého vlažného mlieka najemno rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme kvások podkysnúť cca 5 minút. Za ten čas by sa na povrchu mali vytvoriť kváskové bublinky. Mlieko nesmie byť príliš teplé (zničí kvasinky) ani by droždie nemalo prísť do kontaktu s kovovým kuchynským náradím.
  2. Maslo roztopíme a múku preosejeme do misy. K múke pridáme vajce, roztopené maslo, štipku soli a prilejeme vykysnutý kvások.
  3. Vypracujeme hustejšie, no primerane poddajné cesto. Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa neodlepuje od stien misy.
  4. Vypracované cesto poprášime múkou, uložíme naspäť do misy, prikryjeme misu kuchynskou utierkou a odložíme ho na teplé miesto podkysnúť. Počas kysnutia (cca 45 – 60 minút) by malo zdvojnásobiť objem.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a začneme so spracovávaním. Rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých vyformujeme dlhé šúľky (valčeky) s priemerom cca 2,5 – 3 cm.
  6. Valčeky rozkrájame pomocou noža na kúsky o šírke 1,5 – 2 cm – budúce opekance/bobáľky.
  7. Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme naň kúsky kysnutého cesta. Dbáme, na to, aby sa navzájom nedotýkali. Z uvedenej dávky sa naplnia až dva plechy.
  8. Na plechu ich ešte chvíľu necháme kúsky podkysnúť.
  9. Bobaľky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 – 15 minút. Akonáhle začnú hnednúť, teplotu mierne znížime a opatrne dopekáme.
  10. Hotové bobáľky necháme vychladnúť a poddeľujeme ich.
REKLAMA

Bobáľky

TASTElist

Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.

Zobraziť recept

Vianočné opekance-pupáky

lucia.priedhorska

Tradičné jedlo Slovenských vianoc.

Zobraziť recept

Opekance s makom

lucia.priedhorska

Tradičná vianočná večera

Zobraziť recept

✔️Bobaľky sa najskôr pečú, potom zaparujú

Bobáľky sú upečené, čo s nimi ďalej? Okrem toho, že sa môžu okamžite zjesť, je dobrým zvykom pripravovať ich z veľkej dávky aj do zásob. V chlade totiž vydržia až 2 týždne. Avšak, po vychladnutí zostávajú tvrdšie, preto ich pred podávaním treba zmäkčiť a zjemniť.

Krátko pred servírovaním bobaľky zľahka prelejeme horúcim mliekom alebo horúcou sladkou vodou. S množstvom tekutiny radšej opatrne, aby sa bobáľky nerozmočili a nezmenili na kašu. Následne už iba zmiešame pomletý mak s práškovým cukrom, posypeme nimi ohriate a mäkučké bobaľky a zľahka ich polejeme ohriatym maslom. Premiešame a podávame! Kto má rád ešte sladšie chute, môže bobaľky dosladiť tekutým medom.

👍Ako bobaľky podávať?

Vianočné bobaľky sú známe vo verzii na sladko aj na slano.

Na sladko sa bobaľky podávajú s makom a cukrom, mletými orechmi a cukrom, hrozienkami a sladkým tvarohom alebo jednoducho – iba s medom. Jemnosť a sviatočný punc im dodáva roztopené maslo, ktoré ich urobí lahodnejšími. Mimo vianočného obdobia dokážu hravo zastúpiť aj dukátové buchtičky a sú skvelé so sladkým vanilkovým pudingom

Bobaľky potešia aj milovníkov slaného. Na to však treba myslieť už pri príprave cesta a miesto 3 lyžíc cukru použiť iba 1 menšiu lyžicu cukru. Cesto bude neutrálnejšie. Hotové bobaľky sú chutné s kyslou kapustou zľahka osmaženou na masti alebo s bryndzou a kúskami smaženej slaniny. Pri príprave bobáľok na slano ich sparujeme iba horúcou, mierne osolenou vodou (nie sladkým mliekom).

REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA