Zdroj: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Bratislavské rezy
Recept na tie originál najlepšie bratislavské rezy.
Ingrediencie
Korpus:
- 4 ks vajce
- 4 pl hladká múka
- 4 pl kryštálový cukor
- 3 pl mlieko
- 3 pl olej
- 1⁄2 balenia prášok do pečiva
Plnka:
- 3 pl práškový cukor
- 2 balenia Zlatý klas
- 3 pl kryštálový cukor
- 500 ml mlieko
- 3 ks žĺtka
- 250 g maslo
Sirup:
- 100 g kryštálový cukor
- 150 ml voda
- 100 ml rum
- 1⁄2 ks šťava z citróna
Poleva:
- 200 g čokoláda
- 100 g Cera
- 2 kl smotana na šľahanie
- džem
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na tento zákusok budeme potrebovať upiecť dva korpusy, každý zo štyroch vajíčok.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, prilejeme mlieko, olej, žĺtka a prisypeme múku s práškom do pečiva.
Korpus pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 180°C približne 12 minút.
Z vody a cukru uvaríme cukrový sirup, prilejeme k nemu rum, citrónovú šťavu a necháme ho vychladnúť.
Z jedného korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku), polejeme ho natenko čokoládou a necháme riadnej stuhnúť. 6. Korpus môžeme najskôr potrieť tenučkou vrstvou krému, aby sa čokoláda nevpíjala do korpusu.
Korpus prevrátime čokoládou nadol. Natrieme džemom, prikryjeme druhým korpusom a polievame vychladnutým sirupom.
Na poliaty korpus nanesieme plnku a pekne ju zarovnáme. Dáme do chladničky stuhnúť.
Na slabom ohni v hrnčeku rozpustíme Ceru s čokoládou. Môžeme pridať tiež 2 PL kakaa, aby bola poleva pekná tmavá a 2 ČL smotany na šľahanie, aby sa ľahšie krájala a aby bola lesklá. 9. Polejeme čokoládou a necháme to riadne stuhnúť.
Medzitým si pripravíme plnku. Z mlieka, pudingu a cukru uvaríme hustú kašu.
Nad parou vyšľaháme žĺtka s práškovým cukrom. Vyšľahané žĺtka vylejeme do horúceho pudingu, premiešame, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo vyšľaháme a po častiach pridáme k nemu vychladnutú kašu.