Zdroj: Canva
Cesto na domácu štrudľu
Výborné základné maďarské cesto na domácu štrudľu.
Ingrediencie
- 300 g múka
- 100 ml vlažná voda
- 1 ks vajce
- 1 pl bravčová masť
- 1 cl ocot
- štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Zo surovín vypracujeme pružné, hladké a nelepivé cesto. Prikryjeme ho a necháme približne 30 minút odpočívať.
Po uplnynutej dobe položíme na stôl obrus, ktorý pomúčime. Do stredu položíme cesto, pomúčime a vaľkáme od stredu rovnomerne do strán. Vaľkáme na tvar oválu. Môžeme ho aj rukami vyťahovať na čo najtenší list.
Potom ho pokvapkáme rozpusteným maslom.
Štrúdlu plníme ľubovoľnou plnkou tak, že po obvode vynecháme 5 až 7 cm široký voľný okraj, na čelnej /dlhšej/ strane asi 15 cm okraj. Užší okraj preložíme cez plnku a pomocou nadvihnutého obrusu štrúdľu jemne zrolujeme.
Pod štrúdľu podsunieme papier na pečenie. Štrúdľu obrátime spojom dole, zasunieme pod ňu okraje na oboch koncoch, aby nevytiekla plnka. Následne ju na papieri na pečenie premiestnime na plech.
Povrch štrúdle potrieme rozpusteným maslom. Pečieme v stredne teplej trúbe ( 160°C) približne 45 minút. Upečenú štrúdľu, ešte horúcu, znova potrieme maslom. Vychladnutú štrúdľu pokrájame na porcie a posypeme práškovým cukrom.