Zdroj: Heike Rau for Adobe Stock
Chrumkavé orechové sušienky na Vianoce
Tieto orechové sušienky rada pečiem na Vianoce. Pripomínajú mi detstvo a príjemné hodiny strávené v babičkinej kuchyni. Korenie orechov, jemné maslové cesto a ľahký dotyk vanilkového cukru ich robia neodolateľnými. Vždy sa teším, keď ich upečiem, a ešte viac sa teším, keď ich môžem darovať a vychutnať si ich.
Ingrediencie
- 200 Gram maslo izbovej teploty
- 150 Gram cukor
- 1 ČL vanilkový cukor
- 1 Štipka soľ
- 2 vaječné žĺtky
- 400 Gram múka
- 100 Gram orechy nasekané
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu orechových sušienok vyšľahajte maslo, cukor, vanilkový cukor a soľ vo veľkej miske do krémovej konzistencie. Maslo by malo byť mäkké, nie roztopené, aby sa dosiahla dobrá konzistencia.
Pridajte žĺtky a miešajte, kým sa všetko dobre nepremieša.
Postupne pridávajte múku a mieste cesto, kým nie je hladké. Môžete to urobiť buď rukami, alebo strojom na miesenie cesta.
Potom pridajte nasekané orechy a pokračujte v miesení cesta, kým sa orechy dobre nerozložia. Použitie rôznych druhov orechov dodáva sušienkam pestrú chuť a zaujímavú štruktúru.
Z cesta vytvarujte guľu, prikryte ju a nechajte asi 30 minút odpočívať v chladničke. Tento krok pomôže sušienkam udržať si pri pečení svoj tvar.
Predhrejte rúru na 180 stupňov a na plechy dajte papier na pečenie.
Z cesta vytvarujte malé guľôčky alebo, ak chcete, malé polmesiačiky alebo croissanty a položte ich na plechy. Prípadne ich na vrchu ozdobte orechom.
Orechové sušienky pečte 15 - 20 minút alebo kým okraje jemne nezhnednú.
Sušienky nechajte na plechu vychladnúť a potom ich posypte trochou práškového cukru. Dúfam, že vám tieto vynikajúce orechové sušienky budú chutiť rovnako ako mne!