:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/AMV78CeiDwnk_djLXxUF/ff5b1cdaeef5f05df86f8efc830143.jpeg)
Cuketovo jablkový perník so slivkovým lekvárom a čokoládou
Jednoduchý a osviežujúci koláčik, ktorému ulahodí menší i väčší člen rodiny. Dávam mu 9/10.
Ingrediencie
Cesto perníka
- 340 g múka
- 200 g hnedý cukor
- 300 ml mlieka
- 150 ml olej
- 100 g nastrúhanej hnedej čokolády
- 4 vajce
- 2 kávové lyžičky kakao
- 2 lyžičky kypriaci prášok
- 1 nastrúhaná cuketa
- 2 postrúhané jablká
- 2 kávové lyžičky perníkové korenie
- trochu škorice
- 2 kávové lyžičky vanilková pasta
Vrch perníka
- malá nádoba džemu slivkového
Poleva
- 150 ml smotany na šľahanie
- 200 g horkej čokolády
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Nastrúhame si cuketu na jemno a aj jablká. Suché suroviny zmiešame dokopy - preosiatu múku, sódu bikarbónu, kakao, škorica, perníkové korenie a cukor.
V druhej miske zmiešame vajíčka, nastrúhanú cuketu a jablká, vanilkovú pastu, mlieko a olej. Ku tejto mokrej zmesi dáme múčnu zmes a poriadne zmiešame. Nakoniec nasypeme postrúhanú čokoládu. Zamiešame.
Plech si nastriekame so sprejom na pečenie (alebo klasicky vymastíme maslom a vysypeme múkou).
Cesto nalejeme do plechu, dáme piecť pri teplote 170°C cca 30 minút - 35 minút.
Ešte teplý potrieme džemom. Necháme vychladnúť. Polevu aj spravíme tak, že zohrejeme smotanu a v nej roztopíme čokoládu čiže si vytvoríte vodný kúpeľ, ktorým polejeme vrch perníka. Ja som na vrch dala ešte sušené jahody ako ozdobu.