Zdroj: Pixabay: PublicDomainPictures
Dokonalá šťavnatá pečená morka
Tento pečený moriak nikdy nesklame svojím šťavnatým a chutným mäsom v kombinácii s chrumkavou a dozlatista opečenou kožou.
Ingrediencie
- 1 Celý moriak
- 2 poháre košér soľ
- 2 poháre hnedý cukor
- 1 l Kurací vývar
- 1 celé čierne korenie
- 11⁄2 lyžičky Bobule nového korenia
- 11⁄2 lyžičky Nasekaný kandizovaný zázvor
- 1 l studená voda
- 1 červené jablko, nakrájané na plátky
- 1⁄2 Cibuľa, nakrájaná na plátky
- 1 ks škorica celá
- 1 pohár voda
- 4 vetvičky rozmarín
- 6 listy šalvia
- repkový olej
Najnovšie letáky
Postup
Večer pred pečením zmiešajte vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni kuchynskú soľ, hnedý cukor, kurací vývar, zrnká korenia, bobule nového korenia a kandizovaný zázvor. Občas premiešajte, aby sa tuhé látky rozpustili, a priveďte do varu. Potom nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu a potom ju dajte do chladničky.
V deň varenia zmiešajte vývar a ľadovú vodu v čistom päťlitrovom hrnci. Rozmrazenú morku (s odstránenými vnútornosťami) vložte do hrnca prsiami nadol.
Morku uložte na 6 hodín do chladničky alebo na chladné miesto, pričom v polovici času ju otočte.
Predhrejte rúru na 260 °C. Pripravte si pekáč s roštom a uistite sa, že je dostatočne pevný, aby udržal morku.
Morku dôkladne opláchnite pod studenou vodou a potom ju osušte papierovými utierkami.
Morku naplňte plátkami jabĺk a cibule, škoricovou tyčinkou a šálkou vody. To nielenže dodá morke chuť, ale pomôže aj udržať šťavnatosť.
Pod kožu na prsiach položte lístky rozmarínu a šalvie, aby ste im dodali arómu a chuť.
Morčacie mäso potrite repkovým olejom. Olej prispieva k dokonale chrumkavej a krásne prepečenej koži.
Morku pečte vo vyhriatej rúre približne 30 minút.
Znížte teplotu na 175 °C, prikryte morku dvojitou vrstvou alobalu a pečte ďalšie 2 až 2,5 hodiny za občasného podlievania šťavou z hrnca. Nezabudnite, že na dosiahnutie šťavnatého upečeného mäsa je nevyhnutné neustále podlievanie.
Aby ste sa uistili, že je morka dokonale upečená, použite teplomer so sondou vložený do najhrubšej časti stehna. Mal by ukazovať 74 °C.
Pred porciovaním nechajte morku 15 minút odpočívať prikrytú čerstvou alobalovou fóliou.