Zdroj: Pixabay
Dokonalý grécky koláč Spanakopita so špenátom a fétou
Tento pravý grécky koláč Spanakopita, známy aj pod názvom Špenát a syr feta, je klasické slané pečivo plnené špenátom a syrom feta, ktoré je obalené v chrumkavej kôrke z filo cesta. Je to hrejivé, sýte a dokonalé jedlo na akúkoľvek dennú dobu.
Ingrediencie
- 1 lb špenátové listy
- 1 lb špenátové listy
- 1⁄2 pohár olivový olej
- 2 Veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 2 libier Rozdrvený syr feta
- 1 zväzok Kôpor, jemne nasekaný
- 4 Vajcia, rozšľahané
- 1 čajová lyžička muškátový oriešok
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 pack Rozmrazené filo cesto
- 1⁄2 pohár maslo rozpustené
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C.
Špenát opláchnite a nakrájajte nadrobno. Dajte ho do misky a odložte bokom.
Polovicu olivového oleja rozohrejte vo veľkej panvici na miernom ohni. Pridajte cibuľu a varte, kým nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu. Pridajte cesnak a varte ďalšie 2 minúty.
Na panvicu pridajte nasekaný špenát a varte, kým nezvädne. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
Vo veľkej miske zmiešajte rozdrobenú fetu s kôprom, vajcami, muškátovým orieškom, soľou a korením. Pridáme k vychladnutému špenátu a dôkladne premiešame.
Pekáč vymažte trochou rozpusteného masla. Položte plát filo cesta a potrite ho ďalším maslom. Tento postup zopakujte s polovicou plátov fylla.
Na cesto rovnomerne rozotrite zmes špenátu a fety.
Na zmes navrstvite zvyšné pláty a každý z nich potrite maslom.
Nakrájajte na štvorce alebo trojuholníky a pečte asi 1 hodinu, alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
Pred podávaním nechajte spanakopitu niekoľko minút vychladnúť.
Dobrý deň. Prosím Vás,čo je filo cesto,lebo ja poznám lístkové cesto ďakujem.