Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Domáce bezlepkové šišky
Výborné domáce bezlepkové šišky. Pripravujú sa z bezlepkovej múky, vďaka čomu si ich môžu dopriať aj tí, ktorí majú intoleranciu na lepok.
Ingrediencie
- 500 g bezlepková múka
- 40 g práškový cukor
- 3 ks vaječné žĺtky
- 42 g čerstvé droždie
- 250 ml mlieko
- 1 ks vajce
- 4 pl olej
- 4 pl rum
- štipka soli
- citrónová kôra
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások. V miske zmiešame 100 ml mlieka s troškou cukru a bezplekovej múky. Kvások necháme 15 minút pracovať.
Vo väčšej mise zmiešame zvyšok mlieka, vajce, žĺtka a cukor.
Potom prilejeme olej a rum.
Na záver do cesta zapracujeme múku zmiešanú so soľou a citrónovou kôrou. Cesto zakryjeme a necháme vykysnúť aspoň 1,5 hodiny.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska. Na koliesko nanesieme kopec džemu a zakryjeme ho druhým kolieskom. Okraje musia byť poriadne popritláčané, aby džem nevytiekol.
Šišky vyprážame celé ponorené v oleji z oboch strán.
Po vypražení ich preložíme na papierovú servítku a necháme ich odtiecť od prebytočného oleja.