Zdroj: Pixabay: RitaE
Domáce jablkové vrecká s lístkovým cestom
Kto by ich nemiloval, chrumkavé jablkové kapsičky s chrumkavou oblohou z lístkového cesta? Tieto domáce jablkové kapsičky sú absolútnym hitom a patria k mojim najobľúbenejším. Ich príprava je jednoduchšia, ako si myslíte, a zakaždým sú skutočnou pochúťkou. Tak si vyhrňte rukávy a pustite sa do toho!
Ingrediencie
- 1 Balík lístkové cesto
- 4 kyslé Jablká (napr. Boskop alebo Granny Smith)
- 40 g cukor
- 1 ČL škorica
- 1 žĺtko
- 1 Tablespoon voda
- Múčny cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Recept na jablkové kapsy z lístkového cesta pripravíte tak, že jablká najprv ošúpete, zbavíte jadrovníkov a nakrájate na malé kocky. Ak chcete, môžete si na nich pochutnať, pretože kocky jabĺk by nemali byť príliš veľké.
V hrnci zmiešajte kocky jabĺk s cukrom a škoricou a varte na miernom ohni asi 10 minút, kým jablká nie sú mäkké a uvarené. Z času na čas premiešajte, aby sa nič nepripálilo.
Kým sa jablká dusia, rozvaľkajte lístkové cesto a nakrájajte ho na približne rovnaké štvorce. Na dokonalosť by ste nemali príliš dbať: čím rustikálnejšie, tým lepšie. Myslím, že práve to robí domáce jablkové kapsy takými očarujúcimi.
Keď sú jablká hotové, rovnomerne ich rozložte na štvorce lístkového cesta, ale okraje nechajte voľné. Dbajte tiež na to, aby náplň nebola príliš vysoká, inak sa vrecká neskôr počas pečenia roztrhnú!
Potom vrecká zložte k sebe a okraje dobre stlačte. Tu môže byť veľmi nápomocná vidlička, ktorá ich uzavrie a zároveň vytvorí pekný vzor.
Žĺtok rozšľahajte s vodou a potrite ním jablkové vrecká. Po upečení tak získajú krásnu zlatistú farbu.
Teraz pečte jablkové kapsy pri teplote 200 stupňov (horný/spodný ohrev) približne 20 minút dozlatista.
Hotové jablkové kapsičky posypeme práškovým cukrom a podávame ešte teplé. Výborné!