Zdroj: Canva
Domáce ríbezľové víno recept
Domáce víno z červených ríbezlí
Ingrediencie
- 3 l šťavy z čerstvých červených ríbezlí
- 3 l voda
- 1 kg kryštálový cukor
- droždia
- živná soľ
Najnovšie letáky
Postup
Zrelé a umyté plody bez hnilých kúskov najskôr odšťavíme, napríklad v odšťavovači, prípadne ich pomelieme a následne odšťavíme pomocou čistej textílie.
Šťavu prelejeme do demižóna a pridáme cukor a vodu. Vodu pridávame teplú, aby zmes dosiahla teplotu okolo 25 °C. Ochutnáme ju, aby sme vedeli, či treba pridať ešte viac vody alebo cukru.
Pridáme kvasinky aj živnú soľ (dajú sa zakúpiť vo vinárskych potrebách), ktoré pripravíme podľa návodu na obale. Niektoré kvasinky je totiž potrebné napríklad rozmiešať v prevarenom cukrovom roztoku, iné sa len premiešavajú s čerstvou šťavou. Postup teda závisí od zakúpeného druhu.
Obsah nádoby premiešame a demižón zatvoríme kvasnou zátkou. Následne odložíme na tmavé miesto s teplotou okolo 20 °C. Necháme kvasiť asi 2 až 3 týždne.
Po procese kvasenia a usadení kvasničných kalov víno stočíme hadičkou, alebo prefiltrujeme cez čistú látku, respektíve jemnú tkaninu.
Mladé víno uskladníme v čistých sklenených fľašiach, ktoré uzatvoríme korkovou zátkou. Skladujeme na tmavom a suchom mieste. Pred degustáciou je vhodné nechať víno ešte odstáť dva mesiace.