Zdroj: Imagebroker / Alamy Stock Photo
Domáci džem z hrušiek
Každý rok počas sezóny hrušiek sa obzvlášť teším na prípravu domáceho džemu. Je to dlhoročný rodinný recept, ktorý sa dedí už niekoľko generácií. Chuť je intenzívna a pripomína zlaté jesenné dni.
Ingrediencie
- 11⁄2 kg hrušky
- 1 kg Želírovací cukor dva ku jednej
- 1 kus citrón
- 1 Kus Škoricová tyčinka
- 500 ml voda
Najnovšie letáky
Postup
Najprv odstráňte jadro hrušiek a nakrájajte ich na malé kúsky. Šupka môže zostať, dodáva extra chuť.
Nakrájané hrušky vložte do veľkého hrnca s vodou a varte na miernom ohni približne 2 hodiny. Hrušky sú prirodzene tvrdé, takže potrebujú trochu viac času, aby zmäkli. Preto je potrebná trpezlivosť!
Po dvoch hodinách pridajte konzervačný cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a škoricu a za stáleho miešania varte ďalších 30 minút, kým zmes nezíska hustotu.
Skúška želé: Dajte čajovú lyžičku džemu na studený tanier a krátko počkajte. Ak cez ňu prstom urobíte stopu a tá zostane, džem je hotový a môžete ho plniť do pohárov.
Hotový džem naplňte do čistých pohárov, ihneď ich uzavrite a otočte hore dnom, aby sa vytvoril potrebný podtlak. Tento postup pomáha uchovať džem dlhšie.