Zdroj: Pixabay
Domáci žihľavový sirup
Jednoduchý recept na prípravu domáceho žihľavového sirupu. Žihľava je bohatá na živiny a má množstvo prospešných účinkov na naše telo. Tento sirup je skvelým spôsobom, ako využiť túto bylinu a vychutnať si jej blahodárne účinky.
Ingrediencie
- 4 hrste čerstvej žihľavy
- 4 šálky voda
- 2 šálky kryštálový cukor
- 1 šťava z citróna
Najnovšie letáky
Postup
Do hrnca nalejte vodu a pridajte čerstvú žihľavu. Nechajte ich spolu variť asi 10 minút, až kým žihľava nezmäkne.
Potom zmes preceďte cez jemné sitko alebo gázu, aby ste odstránili všetky pevné častice a získali čistý žihľavový vývar.
Vráťte vývar do hrnca a pridajte cukor. Pomaly ho premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Môžete pridávať cukor podľa chuti, ak preferujete sladší sirup.
Po rozpustení cukru pridajte šťavu z citróna. Citrónová šťava dodá sirupu príjemnú kyslosť a zvýrazní chuť žihľavy.
Nechajte zmes variť na miernom ohni asi 15-20 minút, aby sa všetky chute prepojili. Občas premiešajte.
Sirup necháme vychladnúť a nalejeme ho do čistých fliaš, uzatvoríme. Sirup skladujeme v chladnom a tmavom mieste.