REKLAMA
Držková polievka ( Işkembe çorbası)

Držková polievka ( Işkembe çorbası)

Táto výborná držková polievka sa robí u Turkov. Je celkom iná , než sa pripravuje na Slovensku, ale je naozaj velmi chutná 😊 Ja osobne túto polievku zbožňujem a varievam ju doma párkrát do roka.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Suroviny

  • 1 kg hovädzie držky čerstvé Pridané do
  • 3 hovädzie kosti so špikom Pridané do
  • 2 jahňacie kosti chrbtica Pridané do
  • 2 menšie cibule Pridané do
  • 2 cesnak strúčiky Pridané do
  • 2 bobkové listy Pridané do
  • 1 pl soľ Pridané do
  • 3 l voda Pridané do
  • 1 žĺtok Pridané do
  • šťava z 1 2 citróna Pridané do
  • 80 g maslo Pridané do
  • 2 pl hladká múka pšeničná Pridané do

Ešte potrebujeme

  • 50 g maslo Pridané do
  • 1 čl červená paprika Pridané do
  • voda Pridané do
  • cesnaku Pridané do
  • soľ Pridané do
  • Ocot hroznový Pridané do
  • citrón Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Čerstvé držky zalejem tolkým množstvom vody, aby boli zakryté. Pridám 2pl 20%ný ocot alebo 4pl 10%, 2pl citrónovú štavu a 1pl soli. Dobre v tom držky prešuchám/premačkám, aby sa všade dostala tá voda a nakoniec nechám takto stáť 3hodiny. Tento proces je dôležitý, zoberie to ten prebytočný nepríjemný zápach a chuť z držiek :-)

2. Krok

Po uplynutí času držky poriadne preumývam v čistej vode, a ak treba, tak aj nožíkom, alebo kefkou prešuchám ešte nečistotu. Potom držky pokrájame na malé kúsky. Do tlakového hrnca dám držky, kosti,2 menšie bobkové listy, cibulu, cesnak a soľ. Zalejeme to dostatočným množstvom vody a varíme až kým nám držky celkom na mäkkulinko nezmäknú. Ja som ich varila 40 minút.

3. Krok

Kedže sa v polievke varia aj kosti,po  uvarení zvyknem pre istotu polievku cez sitko precediť, lebo tam môžu byť opadané malinké úlomky z kostí. Držky zvyknem premyť pod tečúcou vodou. Z kostí mäso oštipkáme a dáme neskôr s držkami zas do polievky. Cibulu a bobkové listy som po uvarení vyhodila.

4. Krok

V hrnci si na masle usmažíme chvílku  múku, vlastne celkom klasicky ako zápražku. Následne vylejeme do hrnca scedenú polievkovú šťavu a dáme do nej naspäť aj držky s mäsom. Celé to znova privedieme do varu. Keď polievka znova vrie, pridáme do nej žĺtok rozmiešaný s citrónovou šťavou. Napokon necháme polievku ešte 20 minút povariť. Detailnejší postup si môžte pozrieť vo videu.

Držková polievka ( Işkembe çorbası) - krok prípravy 1
5. Krok

Pri podávaní si polievku každý dochutí ešte vo svojom tanieri. Na dochutenie sa používa citrón, hroznový ocot, roztlačený cesnak a isot paprika, alebo len čili. Podla chuti aj paprikové maslo. Polievka sa podáva s chlebom. Prajem dobrú chuť !

Držková polievka ( Işkembe çorbası) - krok prípravy 1
6. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Komentáre (2)

Cesminaz
9. 1. 2025

Jedol a nie len raz :-) Ako je písané už v ùvode, takúto držkovú polievku robia v Turecku. Každá krajina má svoje chute a zvyky čo sa varenia týka. Nevidím dôvod odsudzovať iné krajiny za to, že varia inak než na Slovensku.

Miso_Kandovic 9. 1. 2025

Ten čo dal tento recept asi nikdy v živote nejedol držkovú polievku.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4892 receptov

Veľkonočné

246 receptov

Mäsité jedlá

2263 receptov

Dezert

3781 receptov

Mascarpone

343 receptov

Nátierky

334 receptov

Pečivo

753 receptov

Raňajky

1511 receptov