:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fe4rSFM6vsrqLbDdjAMa/36a53a81364c6e3c3e3c73faa2abf8.jpeg)
Držková polievka ( Işkembe çorbası)
Táto výborná držková polievka sa robí u Turkov. Je celkom iná , než sa pripravuje na Slovensku, ale je naozaj velmi chutná 😊 Ja osobne túto polievku zbožňujem a varievam ju doma párkrát do roka.
Ingrediencie
Suroviny
- 1 kg hovädzie držky čerstvé
- 3 hovädzie kosti so špikom
- 2 jahňacie kosti chrbtica
- 2 menšie cibule
- 2 cesnak strúčiky
- 2 bobkové listy
- 1 pl soľ
- 3 l voda
- 1 žĺtok
- šťava z 1 2 citróna
- 80 g maslo
- 2 pl hladká múka pšeničná
Ešte potrebujeme
- 50 g maslo
- 1 čl červená paprika
- voda
- cesnaku
- soľ
- Ocot hroznový
- citrón
Najnovšie letáky
Postup
Čerstvé držky zalejem tolkým množstvom vody, aby boli zakryté. Pridám 2pl 20%ný ocot alebo 4pl 10%, 2pl citrónovú štavu a 1pl soli. Dobre v tom držky prešuchám/premačkám, aby sa všade dostala tá voda a nakoniec nechám takto stáť 3hodiny. Tento proces je dôležitý, zoberie to ten prebytočný nepríjemný zápach a chuť z držiek :-)
Po uplynutí času držky poriadne preumývam v čistej vode, a ak treba, tak aj nožíkom, alebo kefkou prešuchám ešte nečistotu. Potom držky pokrájame na malé kúsky. Do tlakového hrnca dám držky, kosti,2 menšie bobkové listy, cibulu, cesnak a soľ. Zalejeme to dostatočným množstvom vody a varíme až kým nám držky celkom na mäkkulinko nezmäknú. Ja som ich varila 40 minút.
Kedže sa v polievke varia aj kosti,po uvarení zvyknem pre istotu polievku cez sitko precediť, lebo tam môžu byť opadané malinké úlomky z kostí. Držky zvyknem premyť pod tečúcou vodou. Z kostí mäso oštipkáme a dáme neskôr s držkami zas do polievky. Cibulu a bobkové listy som po uvarení vyhodila.
V hrnci si na masle usmažíme chvílku múku, vlastne celkom klasicky ako zápražku. Následne vylejeme do hrnca scedenú polievkovú šťavu a dáme do nej naspäť aj držky s mäsom. Celé to znova privedieme do varu. Keď polievka znova vrie, pridáme do nej žĺtok rozmiešaný s citrónovou šťavou. Napokon necháme polievku ešte 20 minút povariť. Detailnejší postup si môžte pozrieť vo videu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fe4rSFM6vsrqLbDdjAMa/0e95074adfc6b3ccf57e34d00ab95a.jpeg)
Pri podávaní si polievku každý dochutí ešte vo svojom tanieri. Na dochutenie sa používa citrón, hroznový ocot, roztlačený cesnak a isot paprika, alebo len čili. Podla chuti aj paprikové maslo. Polievka sa podáva s chlebom. Prajem dobrú chuť !
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fe4rSFM6vsrqLbDdjAMa/69f17db37bf50e52d5033ef907e979.jpeg)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Komentáre (2)
Ten čo dal tento recept asi nikdy v živote nejedol držkovú polievku.
Jedol a nie len raz :-) Ako je písané už v ùvode, takúto držkovú polievku robia v Turecku. Každá krajina má svoje chute a zvyky čo sa varenia týka. Nevidím dôvod odsudzovať iné krajiny za to, že varia inak než na Slovensku.