Držková polievka ( Işkembe çorbası)
Táto výborná držková polievka sa robí u Turkov. Je celkom iná , než sa pripravuje na Slovensku, ale je naozaj velmi chutná 😊 Ja osobne túto polievku zbožňujem a varievam ju doma párkrát do roka.
Ingrediencie
Suroviny
- 1 kg hovädzie držky čerstvé
- 3 hovädzie kosti so špikom
- 2 jahňacie kosti chrbtica
- 2 menšie cibule
- 2 cesnak strúčiky
- 2 bobkové listy
- 1 pl soľ
- 3 l voda
- 1 žĺtok
- šťava z 1 2 citróna
- 80 g maslo
- 2 pl hladká múka pšeničná
Ešte potrebujeme
- 50 g maslo
- 1 čl červená paprika
- voda
- cesnaku
- soľ
- Ocot hroznový
- citrón
Najnovšie letáky
Postup
Čerstvé držky zalejem tolkým množstvom vody, aby boli zakryté. Pridám 2pl 20%ný ocot alebo 4pl 10%, 2pl citrónovú štavu a 1pl soli. Dobre v tom držky prešuchám/premačkám, aby sa všade dostala tá voda a nakoniec nechám takto stáť 3hodiny. Tento proces je dôležitý, zoberie to ten prebytočný nepríjemný zápach a chuť z držiek :-)
Po uplynutí času držky poriadne preumývam v čistej vode, a ak treba, tak aj nožíkom, alebo kefkou prešuchám ešte nečistotu. Potom držky pokrájame na malé kúsky. Do tlakového hrnca dám držky, kosti,2 menšie bobkové listy, cibulu, cesnak a soľ. Zalejeme to dostatočným množstvom vody a varíme až kým nám držky celkom na mäkkulinko nezmäknú. Ja som ich varila 40 minút.
Kedže sa v polievke varia aj kosti,po uvarení zvyknem pre istotu polievku cez sitko precediť, lebo tam môžu byť opadané malinké úlomky z kostí. Držky zvyknem premyť pod tečúcou vodou. Z kostí mäso oštipkáme a dáme neskôr s držkami zas do polievky. Cibulu a bobkové listy som po uvarení vyhodila.
V hrnci si na masle usmažíme chvílku múku, vlastne celkom klasicky ako zápražku. Následne vylejeme do hrnca scedenú polievkovú šťavu a dáme do nej naspäť aj držky s mäsom. Celé to znova privedieme do varu. Keď polievka znova vrie, pridáme do nej žĺtok rozmiešaný s citrónovou šťavou. Napokon necháme polievku ešte 20 minút povariť. Detailnejší postup si môžte pozrieť vo videu.
Pri podávaní si polievku každý dochutí ešte vo svojom tanieri. Na dochutenie sa používa citrón, hroznový ocot, roztlačený cesnak a isot paprika, alebo len čili. Podla chuti aj paprikové maslo. Polievka sa podáva s chlebom. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube